SLIJEDI LI OBRAT? Saucha i njegova bivša tajnica ruše istragu USKOK-a?

Novi moment u aferi Dnevnice događa se u iznimno neugodnom trenutku…

I bivša tajnica u Vladi RH Sandra Zeljko podnijela je žalbu na rješenje USKOK-a o otvaranju istrage protiv nje zbog izvlačenja novca preko lažnih putnih naloga u aferi ‘Dnevnice’.

Na taj način želi srušiti odluku tužiteljstva koje ju je osumnjičilo za isplatu dnevnica za putovanja na koja nitko nije išao čime si je iz proračuna nezakonito prisvojila oko 350 tisuća kuna. Taj novac, sumnja se, izvukla je nakon odlaska iz Banskih dvora Tomislava Sauche, predstojnika ureda premijera Zorana Milanovića.

Lažnim dnevnicama izvučeno gotovo milijun kuna

No, obuhvaćena je i dijelom istrage koja se odnosi na vrijeme dok joj je upravo Saucha bio šef, te joj, kako mu se stavlja na teret, nalagao da piše lažne putne naloge za premijerove savjetnike. Na taj način, prema tvrdnjama USKOK-a, zajedno su od studenoga 2013. godine izvukli oko 55 tisuća kuna i podijelili ih.

Pod sumnjom su i za sastavljanje lažnog ugovora o djelu za suradnicu u Vladi Sunčicu Batestin što im je poslužilo za nezakonitu isplatu još 4300 kuna. Taj novac završio je na računu Jelke Zeljko, majke Sandre Zeljko, jer su tajnici u to vrijeme, u ljeto 2013. godine, računi bili blokirani.

Nije vratila posuđeni novac, pa završila na sudu

Sandra Zeljko i ranije je bila u financijskim problemima što proizlazi iz presude koju je protiv nje dobio alkarski vojvoda Ante Vučić. Naime, njega je tražila pozajmicu početkom 2011. godine. Radilo se o 17 tisuća kuna, no novac mu nije vratila. Na sudu se pravdala zdravstvenim i obiteljskim problemima, tražeći da joj se kamate na dug otpišu jer je imala status prognanice iz Vukovara. Iako je postupak zbog tog suda dobio, Vučić još uvijek nije uspio doći do svog novca.

O žalbi Sandre Zeljko, ali i Tomislava Sauche koji ju je USKOK-u podnio još prije desetak dana, odlučivat će sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu. Rok za odluku je osam dana. Ovaj trenutak iznimno je neugodan i za okrivljene i za sud, jer su nakon Sauchinog glasovanja u Saboru protiv opoziva ministra Zdravka Marića počele pljuštati optužbe o njegovoj nagodbi s pravosuđem.

Nevjerojatno precizni svjedoci koji su godinama šutjeli

Saucha je u svojoj žalbi podsjetio kako je upravo on upozorio na neke sporne putne naloge zbog kojih je na kraju sam osumnjičen. Ustvrdio je kako su svjedoci, među kojima je prvotno bila i Sandra Zeljko, s nevjerojatnom preciznošću iznosili određene detalje kojima bi inkriminirali njega, dok istodobno tijekom njegova mandata nisu izražavali sumnju u isplate dnevnica za lažna putovanja.

Uz to, osumnjičeni saborski zastupnik detaljno je analizirao i zaključke vještaka grafologa iz Centra za kriminalistička vještačenja MUP-a RH koji su u međuvremenu ponovno pregledali njegove potpise na spornim nalozima. I dok su na početku rasplitanja ove afere utvrdili da su potpisi na nalozima vrlo vjerojatno njegovi, sada su, nakon detaljnije analize, taj stupanj vjerojatnosti snizili. Naveli su da su potpisi vjerojatno Sauchini.

Sandra Zeljko kao i Saucha negira USKOK-ove tvrdnje, tim više što je još na početku postupka protiv Sauche izjavila kako joj je upravo on davao naloge za izradu spornih putnih naloga.

Izvor: net.hr

Odgovori

Skip to content