Što znamo o Forumu za slobodu odgoja koji želi ‘demokraciju’ i Jokićevu kurikulnu reformu?

Foto: fah

Forum za slobodu odgoja (FSO) je nevladina ogranizacija aktivna u Hrvatskoj od 1992. godine. FSO organizacija je članica GOOD koordinacije i jedna od organizatora Facebook inicijative “Hrvatska može bolje” koja u četvrtak 01. lipnja organizira prosvjed za Borisa Jokića, nekadašnjeg voditelja kurikulne reforme, pod krinkom prosvjeda “Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma” i okrugli stol na kojem će se raspravljati što se postiglo u kurikulnoj reformi od prošlogodišnjeg prosvjeda kojim se iskazivala podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi Borisa Jokića.

Prema opisu na službenim stranicama, cilj Foruma za slobodu odgoja je ‘predstaviti, upoznati i ohrabriti implementaciju obrazovnih standarda suvremenog demokratskog društva u hrvatski obrazovni sustav. Forumov cilj usredotočen je na uspostavu obrazovnog okvira i uvjeta za razvoj mladih ljudi kao kreativnih i informiranih pojedinaca koji uključuju otvorenost i kritičko mišljenje, socijalno odgovornih pojedinaca politički svjesnih pojedinaca, u smislu u kojem je ta ideja komplementarna ideji istinske demokracije i građanske participacije.’

Na čelu upravnog odbora FSO je Vesna Mihoković Puhovski, a izvršna direktorica je Eli Pijaca Plavšić. Vesna Mihoković Puhovski predsjednica je udruge Protagora – udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta, te supruga Nenada Puhovskog, poznatog profesora i autora kontroverznih filmova koji govore o zločinima Hrvata tijekom Domovinskog rata.

Udruga Forum za slobodu odgoja ima brojne donatore od kojih je jedan i ‘Otvoreno društvo’ Georgea Sorosa. Podsjetimo, tijekom devedesetih, Sorosovo Otvoreno društvo snažno se suprotstavilo tadašnjoj vlasti predvođenoj Franjom Tuđmanom i financiralo različite projekte i medije koji su bili opozicija HDZ-u.

Projekti udruge financirani su i iz državnog proračuna. Projekte je dosad financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta; Ministarstvo socijalne politike i mladih; Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija; Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti; Ministarstvo zdravstva i brojni drugi donatori.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content