STRAVIČAN NAPAD U MANCHESTERU Napadač poginuo, među žrtvama i djeca

Foto: Hina

U eksploziji na sinoćnjem koncertu američke pjevačice Ariane Grande u engleskom gradu Manchesteru smrtno su stradale najmanje 22 osobe, a najmanje 59 je ranjeno. Među stradalima ima djece.”Ovo smatramo terorističkim napadom i u ovoj fazi istrage vjerujemo da je napadač bio sam. Sada nam je prioritet utvrditi je li bio dio neke mreže”, rekao je šef policije Ian Hopkins.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost. Pristaše tzv. Islamske države oduševljeno su pozdravili napad na društvenim mrežama, a neki su pozvali i na nove slične napade. Riječ je o najsmrtonosnijem napadu u Velikoj Britaniji od srpnja 2005. kad su četvorica britanskih muslimana ubila 52 osobe u samoubilačkim bombaškim napadima u londonskoj podzemnoj željeznici.

Svjedokinja koja je bila na koncertu rekla je kako je začula veliku eksploziju dok je napuštala dvoranu, nakon čega su slijedili brojni krici, a tisuće ljudi su u panici pokušavale pobjeći. “Uputili smo se prema izlazu iz dvorane, a upravo kod vrata začula se velika eksplozija, nakon čega su svi počeli vrištati”, izjavila je za Reuters Catherine Macfarlane koja je bila na koncertu. “Bila je to velika eksplozija, mogli ste je osjetiti u kostima. Bilo je kaotično. Svi su trčali i vrištali i jedini im je cilj bio izaći iz dvorane”, kazala je.

“Ovo je barbarski napad, usmjeren na neke od najugroženijih u našem društvu – mlade ljude, djecu. Moje misli i molitve su uz obitelji i žrtve. Veliki grad Manchester već je prije pretrpio terorizam. Njegov duh ni tada nije bio uništen. Ovaj put napadnuti su najranjiviji u našem društvu. Namjera je sijati strah, podijeliti, ali neće u tome uspjeti”, izjavila je britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je kako predstavnici vlasti utvrđuju detalje eksplozije, dodajući kako se taj događaj tretira kao “strašan teroristički napad”. “Sve naše misli su sa žrtvama i obiteljima stradalih”, kazala je May. Kako doznaje Reuters od dva američka dužnosnika koji su željeli ostati anonimni, početni znakovi upućuju na to da je eksploziju izazvao bombaš samoubojica.

Manchester Arena, čiji je kapacitet 21 tisuću mjesta, otvorena je 1995. i popularno je mjesto na kojem su se održavali brojni sportski i zabavni događaji. Glasnogovornik izdavačke kuće izjavio je kako je popularna pjevačica dobro. Ariana Grande (23) na Twitteru je objavila da je zbog napada slomljena. “Duboko mi je žao. Nemam riječi”, napisala je pjevačica.

Izvor: HRT

Odgovori

Skip to content