AKADEMIK RUDOLF: Nitko iz vlasti ne smije primiti taj papir!

Stalni Arbitražni sud u Haagu danas će donijeti odluku o razgraničenju Hrvatske i Slovenije na moru i kopnu. Kao što je već poznato, hrvatsku stranu koja je, sukladno Bečkoj konvenciji iz 1969., zbog ozbiljnih povreda arbitražni postupak napustila – takva odluka, ma kome god išla u korist i kakva god bila – ni na što ne obvezuje, piše Slobodna Dalmacija.

– Danas nitko od predstavnika državnih vlasti, Vlade, predsjednice, Ministarstva vanjskih poslova…, ne smije primiti takvu odluku jer se ona na nas jednostavno ne odnosi i hrvatska država s njom nema apsolutno nikakve veze – kaže akademik Davorin Rudolf, stručnjak za međunarodno pravo, i dodaje da će danas biti jako teško komentirati odluku Arbitražnog suda.

– Ona će imati sigurno sto, dvjesto stranica i trebat će vremena da se uđe u bit te odluke – veli akademik Rudolf.
To što ova odluka pravno ne znači ništa jer je Hrvatska ne priznaje, implicira status quo u Savudrijskoj vali?

– Da, to je realnost, i to zapravo nije ništa neobično. Pa, Švedska i Finska se trideset godina ne uspijevaju dogovoriti o razgraničenju, a život ide dalje jer granica, ipak, postoji. Najlogičnije bi bilo da se opet krene s bilateralnim pregovorima, samo za njih je potrebna dobra volja, a s naše je strane, vjerujte mi jer ja sam vodio naš tim u pregovoru sa Slovencima, nikada nije nedostajalo.

U redu, i Slovenci su pregovarali, ali do rješenja spora se nije došlo. Dakle, spor se može riješiti diplomatskim putem: pregovorima, mirenjem, posredovanjem, dobrim uslugama, ali i sudskim putem. Jedan od sudova koji tu može presuditi je Međunarodni sud pravde u Haagu, čijih su petnaest sudaca vrhunski pravni stručnjaci kojima mandat traje petnaest godina – kaže Rudolf, a njegove riječi prenosi slobodnadalmacija.hr.

Odgovori

Skip to content