ATENTAT NA VODSTVO REPUBLIKANACA – NAPADAČ LJEVIČARSKI AKTIVIST: Pucano na nekoliko članova kongresa, počinitelj aktivist Demokrata!

S facebook stranice terorista koji je pokušao smaknuti vodstvo Republikanaca

Lider republikanaca u kongresu Steve Scalise je teško ranjen, tijekom priprema za bejzbol utakmicu republikanskih članova kongresa u Alexandriji, Virginia. Izgleda da se radi o namjernom i ciljanom napadu, činu političkog nasilja.

Nedugo nakon 7 sati ujutro napadač je otvorio vatru na članove kongresa koji su vježbali za tradicionalnu baseball-utakmicu u četvrtak.

Predsjednik Trump je dao izjavu nakon atentata u kojem je zahvalio na hrabrosti dvojici policajaca koji su, iako je na njih pucano i ranjeni su, uspjeli ubiti napadača. U protivnom, pitanje je samo koliko bi mrtvih bilo. Potvrdio je da je kongresmen Steve Scalise teško ranjen, kao da su teško ranjena i najmanje dvojica drugih ljudi. Rekao je kako “naša djeca imaju pravo živjeti u zemlji mira i sigurnosti, i kako svi moraju raditi na zajedničkom dobru. Pozvao je i na molitvu za Scalisea i ostale ranjene.

Potvrđeno je da je ranjeno petero ljudi (ne računajući ubijenog napadača) i da je pucano na kompletno vodstvo republikanaca, uključujući lidera republikanske većine u kongresu koji je pogođen u kuk. Pucnjava se dogodila na Simpson Baseball Fieldu. Ranjeni su Steve Scalise, Zachary Barth, Matt Mika, specijalni agent David Bailey i specijalni agent Crystal Griner.

Napadač je prema medijskim izvješćima 66-godišnji ekstremni ljevičar James T. Hodgkinson, iz Bellevillea, Illinois. On je na svom facebooku pisao kako je “Trump izdajica … vrijeme je da uništimo Trumpa i njegove”. Njegov profil ima na naslovnici, “Demokratski socijalizam u tri riječi: We the people”. Bio je vrlo aktivan na facebooku i često izražavao mržnju i pozivao na nasilje spram “fašista” Trumpa i Republikanaca općenito.

Nekoliko svjedoka, većinom republikanskih članova Kongresa, rekli su kako je napadač prvo pitao ljude na terenu jesu li Demokrati ili Republikanci prije nego je otvorio vatru iz puške na njih.

Republikanac Mark Walker je poslao poruku s terena novinaru Washington Examinera Philipu Wegmannu: “Potresen ali OK. Napadač je htio pobiti koliko god je moguće republikanaca. Zahvalan policiji Capitol Hilla… to je sve što za sad mogu reći”

Drugi izvori također javljaju da je napadač prije nego je otvorio vatru pitao za stranačku pripadnost: “Je li sad tamo vani vježbaju Demokrati ili Republikanci”, pitao je prema jednom od svjedoka. Jedan od kongresmena rekao je za CNN: “Nema sumnje da je znao tko smo”

Ako se to potvrdi, ta pucnjava će biti jedan od najgorih slučajeva političkog nasilja u SAD u zadnjih nekoliko destljeća, možda i od pokušaja atentata na Reagana. Iako su Demokrati i mediji pokušali svaliti odgovornost na pokret “Tea party” za masovnu pucnjavu u kojoj je umalo 2011. poginula zastupnica Gabby Giffords u Tusconu, kasnije se ispostavilo da je napadač bio mentalno poremećen i nije imao nikakvih političkih motiva ni političkih afilijacija.

Neovisno o tome je li napadač namjeravao ciljano ubijati Republikance, a sudeći po njegovim političkim stavovima jest, sama činjenica da je prije napada pitao za političku orijentaciju onih koje je pokušao pobiti upućuje da se radi o terorističkom činu, doduše “domaćem terorizmu”, ali svejedno terorizmu.

Republikanski kongresmen Tim Murphy tweetao je jutros, “Zapaljivi govor pun mržnje treba prestati”. Naime, od pobjede Donalda Trumpa na izborima američki mediji promoviraju filozofiju kako je u redu vršiti nasilje, pa i fizičko, nad Trumpovim pristašama, jer je “u redu udariti nacista”. No o motivima napadača za policija ne želi reći ništa. Šef policije Capitol Hilla Matthew Verderosa o motivima kaže, “prerano je za reći jedno ili drugo”.

Neki drugi nisu tako suzdržani: inicijalna izvješća govore da je napadač bio gorljivi aktivist u predsjedničkoj kampanji kandidata Bernie Sandersa, koji je navodno, “zgranut time”. Sanders je, iako “lijevo” od Hillary Clinton, inače doživljavan kao puno vjerodostojniji i pošteniji kandidat Demokrata od nje, s više šansi protiv Trumpa, a predizbore je zapravo izgubio zbog makinacija i moći klana Clinton.

Američki mediji ističu da je napadač bio “bijelac, muškarac, i imao vatreno oružje”. To da je bio gorljivi antifašist, ljevičar te aktivist i volonter Demokrata na zadnjim izborima – uglavnom prešućuju ako ikako mogu.

DCSvHfaUQAAKQVJ

Atentator na vodstvo Republikanaca snimljen nedavno na ljevičarskom prosvjedu

Autor: Marcel Holjevac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content