BANAC: Titovo ime ipak nije toliko moćno kada je u pitanju vlast

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obratio se u ponedjeljak javnosti na Trgu maršala Tita ispred Glazbene akademije i najavio da će kao novo ime za taj trg predložiti ‘Trg Republike Hrvatske’. Za komentar na njegovu naglu promjenu mišljenja, upitali smo političkog analitičara Ivu Banca.

“Ispada da Titovo ime nije nije toliko moćno kada je u pitanju vlast. Neka nas podsjeti da se moramo organizirati za sve nove izbore. Manje priče, a više organiziranog nastupa”, rekao je Ivo Banac za Direktno.

Podsjetimo, Milan Bandić ranije je ustrajao na tome da se pitanje imena Trga maršala Tita prepusti građanima i da se o tome odlučuje putem referenduma.

“Moj prijedlog Odboru za preimenovanje na prvoj sjednici Skupštine bit će da se ovaj trg zove Trg Republike Hrvatske”, rekao je Bandić u ponedjeljak.

Bandić je na početku konferencije rekao da još odzvanjaju protesti ljevice i desnice, i tako iz godine u godinu.

“Inzistirao sam i mislio da ima dovoljno razuma i da narod odluči na referendumu”, rekao je Bandić. Međutim, dodao je, zna čitati znakove vremena u gradu i šire i slušati puls pa se “drznuo nakon šestog mandata učiniti nešto protiv čega nitko normalan u ovoj zemlji ne bi trebao biti, osim onih koji liječe svoje frustracije”.

Bandić je potom “ocrtao” prostor oko mjesta na kojemu se održava konferencija – spomenuvši Muzičku akademiju, Leksikografski zavod “Miroslav Krleža”, zgradu Pravnoga fakulteta i Rektorata najvećega hrvatskog sveučilišta – Sveučilišta u Zagrebu, ispred koje je, rekao je, jedno od najvećih djela hrvatskoga kiparstva “Povijest Hrvata” Ivana Meštrovića, Gradsku kavanu za koju je obećao da će je “također vratiti”, Učiteljski dom, “Tucman”, “Kolo”, “Hrvatski sokol”, Akademiju dramske umjetnosti pa Muzej za umjetnost i obrt; a u središti toga prostora “središnji hram hrvatske kulture – nacionalno kazalište točku hrvatske kulture”, HNK, te Meštrovićev zdenac na sjeveru Trga i kip Marka Marulića na njegovu južnome dijelu.

Prostor ovoga trga, rekao je Bandić, “zaslužuje nositi najljepše i najvažnije ime trga u Republici Hrvatskoj kojega, nažalost, nema Zagreb, a i mnogi veliki gradovi ga također nemaju”.

Zato će, istaknuo je, njegov prijedlog Odboru za preimenovanje ulica i trgova na prvoj sjednici Skupštine biti da se ovaj “trg s nacionalnim simbolima i znamenjem zove Trg Republike Hrvatske”.

Zaključio je riječima velikoga hrvatskog pjesnika Antuna Gustava Matoša – “Dok je srca bit će i Kroacije” i dodao svoje riječi -“dok je Trga Republike Hrvatske bit će i Hrvatske”.

Izvor: direktno.hr

1 comment

  1. strauss

    Kakav je bio tito, takovi su i njegovi učenici, sve za guzicu, zase, use, nase i podase, tako se radi i danas i to će se raditi tako dugo dok se ne osudi i zadnji zarazni virus titine zločinačke ideologije!

Odgovori

Skip to content