BISKUP MARAWIJA: Na terorizam reagiramo molitvom

Ruševine u Marawiju – EPA

U Marawiju na Filipinima i dalje traje kriza koju su izazvali teroristi skupine ‘Maute’. Ekstremisti su uništili katedralu, spalili škole i civilno pučanstvo prisilili na bijeg. Pripadnici spomenute skupine oteli su oko 200 osoba koje su još uvijek zatočene. Među njima je i pater Teresito Suganob i 15 katoličkih vjernika. Nakon snažne intervencije filipinske vojske u svrhu oslobađanja toga grada, teroristi se sada nalaze na ograničenom malom prostoru, i skrivaju se u tunelima.

Biskup Marawija: Bojimo se za sudbinu otetih osoba
U Marawiju se još uvijek vode borbe, a bojimo se također za osobe otete prije dva tjedna. Ne znamo ništa o njihovu stanju – kazao je biskup Marawija msgr. Edwin de la Pena. Biskup je osim toga – kako izvještava agencija Fides – izrazio zaprepaštenje zbog toga što je na društvenim medijima objavljena snimka na kojoj se vide naoružani mladi militanti kako obeščašćuju svete kipove i slike.

Reakcije kršćana povjerene molitvi
Riječ je o odvratnom činu blasfemije – napomenuo je biskup. Teroristi žele kod kršćana pobuditi mržnju i potaknuti njihovu reakciju. A naša će reakcija biti samo molitva, bratstvo i međureligijska solidarnost koju su brojni naši muslimanski prijatelji pokazali ovih dana pomažući kršćanima u Marawiju, i štiteći ih – dodao je biskup Edwin de la Pena.

Solidarnost od umjerenih muslimana
Više je muslimanskih lidera izrazilo mišljenje o događajima koji su uznemirili grad. Tako je Alim Abdulmuhmin Mujahid, dopredsjednik Vijeća ulemâ u Basilanu, osudio oskvrnjenje katedrale, nazivajući taj čin „nemuslimanskim“. I guverner muslimanske Autonomne pokrajine Mindanao, Mujiv Hataman, pozvao je sve muslimane u toj pokrajini da osude djelovanje terorista povezanih sa samozvanom Islamskom državom, te je potaknuo muslimanske građane, kao i kršćane, da ne padnu u klopku skupine ‘Maute’ koja želi potaknuti društveni i vjerski sukob.

Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content