Drugi krug lokalnih izbora i kušnje koje Bog dopušta!

Mi, Hrvatice i Hrvati, kao i svi drugi građani Republike Hrvatske, glede izbora na državnoj ili lokalnoj razini, stalno se žalimo, osobito od 2000. na dalje, da smo uvijek dovedeni u situaciju biranja između manjeg i većeg zla. No, kako mi kršćani, kakvi smo većina u hrvatskome narodu, zapravo, prema kršćanskim načelima, ne bi smjeli birati nikakvo zlo, dakle ni manje ni veće, nego birati samo dobro, posebno smo u nezgodi.

Naime, ni jedan čovjek nije i ne može biti apsolutno dobar, a nije ni apsolutno zao, a tako, također, na isti način, i sva ljudska djela, Stoga bi se mi, u demokratskom društvu, trebali odlučiti svojim glasovanjem za one ljude i njihova djela koji imaju u sebi puno više dobra nego zla.

Da bismo mogli objektivno odlučiti, naravno, trebamo biti objektivno informirani o svim kandidatima za određenu funkciju. Ta informiranost i promidžba ne bi smjela ovisiti o materijalnim mogućnostima pojedinih kandidata ni stranaka kojima pripadaju.

Također, izborni zakoni ne bi smjeli biti pristrani i obilovati pogodnostima za neke subjekte u natjecanju, a birački spiskovi bi morali biti sređeni, a ne uvećani za stotine tisuća fiktivnih glasača, a svi državljani morali bi biti ravnopravni, a ne neki diskriminirani, a drugi privilegirani.

Prema viđenome i proživljenome u dosadašnjem političkom iskustvu, mi smo, u našoj državi, daleko do takve objektivnosti. Pod rečenim uvjetima bilo koji takozvani izbori zapravo i nisu izbori, nego su manja ili veća kušnja koju Bog dopušta, kako bi jačala naša slobodna volja, naše razmišljanje i zauzimanje za dobronamjerno poboljšanje stanja radi zajedničkog nam dobra u budućnosti.

Mi smo u prvom krugu lokalnih izbora, bez obzira na sve manipulacije, ipak imali neku mogućnost većeg izbora kandidata i političkih stranaka. U drugom krugu, svugdje gdje je to potrebno, kao i u Zagrebu, imamo samo dvije mogućnosti.

U Zagrebu, srcu Hrvatske, imamo jednoga kandidata koji misli da može služiti i Bogu i Mamonu, iako je Isus rekao da je to nemoguće, ali je ovom kandidatu to zasad izgleda moguće.

Za drugu kandidatkinju, koja se znakovito zove još i mrak, nije se čulo da imalo misli služiti Bogu, nego samo Mamonu.

Neki ljudi kažu da neće ići na glasovanje, jer ne žele birati ni manje ni veće zlo. Ja kažem da trebamo izaći na izbore, kakvi su da su, te se odlučiti i prihvatiti manju kušnju, odnosno manji križ koji Bog dopušta da nosimo za neko naše dobro, a da odbacimo veće zlo, koje bi nas moglo daleko teže pogoditi.

Dakle, mi ne biramo manje zlo, nego onemogućavamo veliko zlo, a to nam je svima sveta dužnost. Ujedno je dobro da odluku donosimo baš na blagdan Duhova, u nedjelju, 4. lipnja 2017. godine, te pokušajmo zamoliti i dobro iskoristiti darove Duha Svetoga, kao što su mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji (da Boga ne uvrijedimo).

Poslušajmo Duha Svetoga i nastojmo ubrati njegove plodove, a to su ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, vjernost, skromnost i uzdržljivost, što bi nam, ako nas bude puno takvih, sve moglo donijeti i bolja vremena u našoj državi i cijeloj domovini Hrvatskoj!

dr. Ružica Ćavar

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content