HNS spašava ili potkopava HDZ?

Foto Ronald Goršič/HANZA MEDIA

Pitanje tjedna nakon lokalnih izbora jest hoće li u parlamentu doći do famoznog preslagivanja, odnosno sastavljanja nove koalicijske vlade.

Aktualna je, naravno, koalicija HDZ-a s HNS-om nakon što je propala mogućnost da se HDZ-u priključi HSS. Što se samog HDZ-a tiče, tu dvojbi nema.

On je potpuno otvoren za suradnju i, bez obzira za ideološke razlike i haenesovske afere, već je ponudio tri upražnjena ministarska mjesta, a možda i još jedno i tko zna što još.

Jer, HNS kao potvrđena klijentelistička stranka tradicionalno juriša na velika javna poduzeća. Možda je ova suradnja dogovarana i dogovorena već i prije, prije pucanja koalicije s Mostom.

Srdačno kuckanje čaša na nekom domjenku u rukama Ivana Vrdoljaka i Andreja Plenkovića navijestilo je kako ni druga strana nije hladna na ponude. A kako bi i bila.

Ponuda je tako izdašna i primamljiva da ju je teško bilo odbiti. Nikada takvu ponudi ova stranka i njezin lider više ni od koga neće dobiti, a budući odlaze posve na političku marginu, više nikada neće imati sličnu priliku.

Noćna poruka

Napadno i naglašeno udaljavanje HNS-a od SDP-a, dosadašnjeg saveznika, također je upućivalo na novo savezništvo, bez obzira što je Vrdoljak višekratno govorio kako koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir i bez obzira što je pokrenuo pitanje izglasavanje nepovjerenja Vladi. Ja rekoh, ja porekoh.

Onda je uslijedila ona noćna poruka na društvenoj mreži u kojoj je Vrdoljak obznanio naciji kako mu je reforma obrazovanja glavni nacionalni interes, a sudbina djece iznad svega.

To podređivanje vrhovnom interesu trebalo je opravdati sklapanje pakta s Plenkovićem, a njegova stranka bi između ostalih ministarstava trebala dobiti upravo to ministarstvo koje trenutno vodi Pave Barišić, što bi uključivalo i povratak mitskog junaka, Luthera naših dana Borisa Jokića, na mjesto glavnog reformatora.

No, ne lezi vraže, kako narod zna kazati. Uslijedila je i još traje pobuna u stranci. Mnogi u njoj nisu na razini Vrdoljakova pragmatizma i racionalizma, nisu skloni koaliranju s mrskim HDZ-om. Vrdoljak je čak optužen da je svojim igrama doprinio neuspjehu Anke Mrak u izborima za zagrebačkog gradonačelnika.

Neki se pribojavaju kako bi ta koalicija dugoročno mogla pomesti stranku s pozornice. Suočen s unutarnjom pobunom sam Vrdoljak je u noći kad su s zbrajali rezultati lokalnih izbora pokazao znakove silne nervoze.

HNS-u u budućnosti ništa ne može ni štetiti ni koristiti, ali bi HDZ-u moglo ozbiljno našteti koaliranje s HNS-om. S tom koalicijom ostao bi bez nekoliko zastupničkih ruku iz vlastitih redova, ali i bez brojnih glasova na budućim eventualnim izborima.

Zato, HNS će spasiti HDZ, ali ne ako s njim koalira, već, upravo suprotno, ako odbije koalicijsku ponudu, iako je stanovita šteta već učinjena. ∙

Autor: Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content