Hrvatsku se još uvijek gura na Balkan sa Srbijom kao žandarom

Hrvatski narod tijekom cijele svoje povijesti pripadao je zapadnoj kulturi i civilizaciji. Jasnije od ičega o tome svojedoča sva znanstvena, kulturna i umjetnička djela koja je naš narod podario Europi i svijetu, a upućeni znaju da takvih djela nije mali broj. Dr. Milan Šufflay u tom je smislu primijetio da je hrvatstvo “sinonim za sve što je lijepo i dobro stvorio Zapad“. Stvaranje prve monarhističke Jugoslavije 1918. godine, nakon čega se Hrvatska geopolitički i kulturološki smješta na Balkan, predstavljalo je čin nasilja nad hrvatskom poviješću, snažan udarac hrvatskome identitetu od kojeg se do danas hrvatski narod nije oporavio

Posljedice jugoslavenske ideje (rođene u glavama hrvatskih intelektualaca), koja se dva puta nastojala provesti, najprije kroz monarhistički, a kasnije komunistički okvir, tragične su i upravo je nevjerojatno kako do danas nije objavljena niti jedna interdisciplinarna studija koja bi iz političkog, pravnog, kulturnog, ekonomskog, demografskog i dr. aspekata utvrdila što su Hrvatskoj donijele dvije Jugoslavije. A donijele su joj teror, neslobodu, glad, gubitak stanovništva (žrtve ratova, iseljavanje, prebjezi na pravoslavlje), nazadovanje na pravnoj razini, kulturno pustošenje, ekonomsko propadanje, eroziju morala i etike i brojne druge probleme. Gotovo svi strukturni problemi s kojima se Hrvatska danas susreće predstavljaju negativno naslijeđe dvije jugoslavenske državne nakaze.

Berlin preuzeo ulogu Londona

Razloge zašto se do danas nismo suočili s posljedicama jugoslavenske zablude potrebno je, dakako, potražiti prvenstveno u činjenici što je veliki broj prominentnih političara emocionalno i interesno povezan s bivšom Jugoslavijom, jer su upravo u tom vremenu izgradili pozicije moći koje su kasnije uspješno trasnferirali u hrvatsku državu.

Iako je jugoslavenska ideja izvorno nastala u glavama hrvatskih intelektulaca, koji su u povezivanju južnih Slavena tražili spas od germanizacije i mađarizacije, ta je ideja imala snažne pristaše i u vanjskim centrim moći, a posebno u Londonu i Parizu. London je i nakon hrvatskog osamostaljenja nastojao ponovno povezati prostor raspadnute Jugoslavije kroz projekt ‘Zapadni Balkan’ (‘Jugosfera’) i tek je posljednjih godina – barem se tako čini – odustao od pravljenja nove jugoslavenske nakaze. No prevladani i promašeni britanski obrazac posljednje 3-4 godine sada nastoji kopirati Angela Merkel u suradnji s Aleksandrom Vučićem. Njemačka bi rado integrirala prostor bivše Jugoslavije i od njega napravila kolonijalni rasadnik njemačke radne snage.

Lijek protiv balkanštine i daljnjeg propadanja je srednja Europa

Postoji li lijek protiv novoga guranja Hrvatske u balkanske kreacije? Naravno, kao i uvijek alternativa postoji, a u ovome se slučaju zove srednja Europa. Hrvatska politička vrhuška i diplomacija, ako žele dobro Hrvatskoj, trebale bi poduprijeti predsjedničine napore da se Hrvatska geopolitički, gospodarski i kulturno pozicionira na uspravnici Jadran-Baltik-Crno more, s obzirom na to da suradnja s tim zemljama Hrvatskoj može donijeti višestruku političku i ekonomsku korist.

Suradnja s državama između tri mora Hrvatskoj donosi političku i duhovnu katarzu od štetnih jugo-balkanskih asocijacija i u perspektivi Hrvatskoj osigurava snažniju poziciju u suprotstavljanju politici ‘Europe više brzina’, gdje se Hrvatske ponovno gura na Balkan zajedno sa Srbijom kao žandarom.

Na ekonomske planu, inicijativa tri mora posve sigurno bi dovela do izgradnje LNG terminala na Krku, koji bi se spojio s terminalom na Baltiku u Poljskoj čime bi se formirao sjeverno-južni energetski koridor Baltik-Krk i omogućila opskrba plinom Hrvatske i zemalja Višegradske skupine mimo Rusije. Hrvatska bi time postala značajno energetsko čvorište.

Od ostalih ekonomskih projekata svakako valja izdvojiti izgradnju nizinske pruge Rijeka-Zagreb-mađarska granica, kao i povećanje važnosti Luke Rijeka, koju je EU još 2010. proglasila strateškim prometnim koridorom za operativno povezivanje sa zemljama Bliskog, Srednjeg i Dalekog istoka kao najvažnijim tržištima svijeta. Tu treba dodati i veću važnost Koridora VC kao regionalne poveznica na pravcu Baltik-Srednja Europa-Jadran.

Hrvatskoj je u interesu integrirati se s razvijenijim zemljama

Pozicioniranje Hrvatske kao uređene srednjoeuropske zemlje – nasuprot sadašnjem balkanskom blatu – povratilo bi povjerenje investitora u pravnu i poslovnu i sigurnost naše zemlje i nema nikakve dvojbe kako bi se povećao broj stranih investitora.

Hrvatskoj je interesu da se integrira s politički, ekonomski, tehnološki, kulturno i pravno razvijenijim zemljama srednje Europe i na Balkan ju mogu gurati jedino oni koji ju – za račun tko zna koga –žele i dalje držati u pokornosti kao koloniju stranih interesa.

Pred svijetom su velike promjene, a pred nama su godine kad će Hrvatska odabrati put života ili put smrti. U tom smislu Hrvatsku mogu spasiti jedno beskompromisni političari Tuđmanova kova koji će znati “igrati igru na velikoj šahovskoj ploči“, ali koji ne će ustuknuti niti za milimetar kad će biti u pitanju one granice koje je spominjao sluga Božji Franjo Kuharić. Jer, doista, „Ima istina od koji se ne može odstupiti, granica na kojima se mora stati i položaja sa kojih se ne smije uzmaknuti!“.

Autor: Davor Dijanović/direktno.hr

Odgovori

Skip to content