MEDIJSKA HAJKA Glupi, ili se prave glupi: Još jedan napad ‘anonimnog vjernika’ na Crkvu

Novinar i kolumnist Večernjeg lista Darko Pavičić za Direktno je komentirao ‘hajku’ dijela medija na Crkvu. Naime, navodno je podjela sakramenta Svete potvrde, odnosno krizma, u šibenskoj župi sv. Petra na Vidicima izazvala nezadovoljstvo roditelja koji su dobili cjenik ‘usluga’. No nije sve baš onako kako se na prvi pogled čini.

“Poznato je da sve nad/biskupije u Hrvatskoj imaju cjenike svojih usluga, tj. taksovnike, prema kojima je određeno što se koliko plaća i među njima ima jako malo odstupanja. Kako vidim u nekim taksovnicima, usluga Svete potvrde stoji 100 kn, od kojih 70 kuna ide u župnu blagajnu, a 30 kuna biskupiji. Dakle, posve je netočna tvrdnja da se sakramenti nikada nisu naplaćivali. Odnosno, točna je da se ne plaćaju sakramenti, koji su besplatni, ali se plaća određena naknada za uslugu Crkvi. I to je poznato svakome vjerniku, tj. nepoznato je samo onima koji vjeru prakticiraju kao dodatni dekor u svome životu pa će se tek reda radi okititi krizmom, crkvenim vjenčanjem ili nekim drugim sakramentom. I kada za to trebaju dati neki novac, kao nagradu onima koji su im to omogućili, onda se sablažnjavaju, tobože tumače Evanđelje i alarmiraju javnost”, obrazložio je sporne cijene Pavičić.

Kaže kako se u konkretnom slučaju vidi da je tih 100 kuna tek trećina za ukupnu uslugu, koja još obuhvaća i fotografiranje, DVD i ostalo. Prema njegovom saznanju, ukupne cijene se kreću od 200 do 300 kuna te sve što se nadograđuje na tih sto kuna nije u nadležnosti Crkve, nego su to usluge za fotografiranje, snimanje, svijeće i ostalo.

“Siguran sam da nijedan župnik ni od koga tko nema novaca ne bi tražio niti taj dodatni iznos za uspomenu s krizme, kao niti onih 100 kuna koje mu pripadaju po taksovniku”, kazao je za Direktno Pavičić.

Pitali smo ga i što kaže na optužbe majke koja tvrdi da Crkva ima skriveni ‘biznis’.

“Krizma je veliki događaj u životu svake obitelji, jer dijete postaje ‘punoljetan vjernik’. Radi se o inicijaciji vjerskog i duhovnog odrastanja, čija cijena nikome ne bi trebala biti prevelika. Osobito kada se zna da će se nakon crkvenog obreda nastaviti feštati po restoranima i ručkovima, čije cijene premašuju tisuće i tisuće kuna. A nikome od ovakvih roditelja zacijelo nije palo napamet prozvati vlasnika restorana zbog računa na takvoj fešti nakon krizme, ali će Crkvu rado ‘nabiti na kolac’ u javnosti. Što je licemjerno, zar ne?”, zaključuje Pavičić.

Smatrajući kako svakom kome je stalo do ‘crkvenih usluga’ nimalo neće smetati nagraditi svoju bilo kojim iznosom, poznati novinar vidi besmislenim napade na Crkvu.

Podsjetimo, jedna je majka napala Crkvu nakon što je vidjela cjenik usluga za krizmu, a tekst je objavio portal Šibenik.in.

“Pobjesnila sam kad nam je dijete donijelo cjenik kući i kad sam vidjela što sve naplaćuju za sakrament koji je oduvijek bio besplatan i koji mora biti besplatan. Traže novac doslovno za sve pa čak i za dolazak svećenika. Ispada da je Crkva postala tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem odjeće, prodajom svijeća i suvenira, a da je sakrament Svete potvrde samo poligon za zaradu i biznis. Jasno, uz sve to, očekuje se još da svećenika pozovete na ručak i da se uz milodar ekstra na misi župniku preda i lijepa bijela koverta s pristojnim iznosom kuna u gotovini”, rekla je, anonimno, majka za navedeni portal.

Ne možemo se ne zapitati nije li ovo samo još jedan u nizu pokušaja blaćenja Crkve u javnosti.

Izvor: direktno.hr

2 comments

  1. Jure

    O Crkvi mogu razgovarati samo oni koji su njeni članovi,to jest oni koji plaćaju crkovni porez da Crkva moze živiti . Sve drugo je ismijavanje Crkve od novinara, političara i bezbožnika, koj se pojavljuju u Crkvi samo za izbore, da bi ušičarili koji glas. Polu “vjernici” im tada ustupaju prve redove u Crkvvi, da bi se ti “veliki” katolici mogli viditi u Crkvi, ne zbog vijere nego interesa, novinari su isto takovi!

Odgovori

Skip to content