O HDZ-ovoj političkoj (ne)vjerodostojnosti

Je li vjerodostojno koalirati sa strankom čiji su najistaknutiji predstavnici od 90-ih do danas vodili protuhrvatsku politiku?

Kao što je poznato, nakon odluke predsjedništva HNS-a kako se ne ide u koaliciju s HDZ-om, redišnji odbor te stranke nije prihvatio odluku predsjedništva već je donio novu odluku sa 78 glasova „za“ da se ide u razgovore s HDZ-om. HNS je tako prihvatio jednoglasno izglasanu ponudu predsjedništva HDZ-a o sastavljanju nove vlade uz potporu te stranke.

U narednim danima i tjednima očekuju nas pregovori o sastavljanju nove vlade, a o kakav ćemo politički frankenstein na kraju dobiti doznat ćemo vrlo skoro.

Kako bilo, odluka HDZ-a da se ide u „preslagivanje“ s HNS-om ponovno otvara brojna pitanja o moralnom habitusu i stvarnim ciljevima sadašnjega vodstva HDZ-a.

Je li vjerodostojno koalirati sa strankom Vesne Pusić?

HDZ je stranka čiji se temeljni politički program i predizborna taktika pred svake izbore svodi na pripovijesti o domoljublju i zaštiti vrijednosti Domovinskog rata, a na svjetonazorskom planu ističe se i potreba podupiranja braka i obitelji kao i osuda zločina komunizma. Upravo zbog ključne uloge u Domovinskom ratu i preuzimanja „zaštitničke“ uloge u obrani njegova digniteta HDZ je uvijek dobivao značajan broj glasova na svim izborima, neovisno koliko ta stranka u pojedinim razdobljima nisko kotirala (i nakon Sanadera i Kosor HDZ je pojedinačno bio druga najjača stranka u državi). HDZ je tijekom godina postao „brend“, s fanatičnom vojskom stranačkih zelota (koji će za tu stranku glasovati neovisno koliko lošu politiku vodila i kojima je – stječe se dojam – stranka važnija od države) koji joj omogućuju 20 % glasova već u startu.

Kad imamo na umu navedene službeno proklamirane političko-svjetonazorske pozicije HDZ-a, koliko vjerodostojnim možemo smatrati koaliranjem sa strankom čiji su najistaknutiji predstavnici od devedesetih do danas vodili politiku koja se bez imalo dvojbe može nazvati protuhrvatskom? Je li vjerodostojno koalirati sa strankom Vesne Pusić koja je Hrvatsku lažno optuživala da je izvršila agresiju na BiH, koja je otvoreno vrijeđala silovane Vukovarke („neka odu na gay paradu“) i pljuvala po žrtvama Bleiburga? Je li vjerodostojno kolirati sa strankom čija je bivša predsjednica bila na čelu gay parade, ako se već taj isti HDZ navodno zalaže za brojne i snažne obitelji? Je li moguće biti za obitelj i istodobno podupirati nakaznu gender ideologiju koja želi nasilno mijenjati tradicionalnu antropologiju? Nije moguće služiti dvojici gospodara!

Na primjeru kulture i obrazovanja vidi se želi li HDZ promjene ili nastavak lijeve kulturne hegemonije

Koaliranje sa strankom koju mnogi smatraju kriminalno-trgovačkim društvom možda u perspektivi ne će naštetiti HDZ-u, jer kako rekosmo, HDZ ima fanatičnu vojsku stranačkih poslušnika, no ovakva neprincipijelna i nevjerodostojna koalicija imat će teške posljedice po hrvatske interese.

Jer, iako neki istaknuti HDZ-ovci – hoteći opravdati koaliciju HDZ-a i HNS-a – ovih dana daju krajnje idiotske izjave kako su svjetonazorske razlike zapravo nebitne i kako nisu prepreka suradnji HDZ-a i HNS-a, upravo se ne svjetonazorskom planu lome koplja i pokazuje kojim će smjerom država krenuti.

Nemoguće je očekivati da će u Hrvatskoj išta krenuti na bolje dok će kulturni sektor i dalje biti gotovo u potpunosti monopoliziran od strane jugofilne ljevice, što se očituje i na financijskom planu podupiranjem projekata koji razaraju hrvatski nacionalni, jezični i kulturni identitet. Nemoguće je Hrvatskoj željeti dobro, a ministarstvo obrazovanja prepustiti HNS-u koji je potpuno na tragu jokićevsko-štulhoferskih eksperimenata koji su pogubni za hrvatsko obrazovanje i školstvo. Upravo na primjeru kulture i obrazovanja – koji oblikuju lice nacije – ogleda se želi li HDZ stvarne promjene ili održavanje statusa quo kad je u pitanju ljevičarska kulturna hegemonija.

PPD koalicija?

Javna je tajna da HDZ nije maknuo niti jedan važniji HNS-ov kadar u državnim poduzećima i da kaznene prijave protiv nekih istaknutih HNS-ovaca skupljaju prašinu u DORH-u. Koaliranje s HNS-om je očito zamišljeno mnogo ranije i nema te žrtve koju Plenkovićev HDZ ne će podnijeti ne bi li se „presložio“ sa strankom Vesne Pusić. To što su ti isti HNS-ovi kadrovi kao dio Kukuriku koalicije četiri godine uništavali Hrvatsku, što je to nasuprot grandioznome projektu preslagivanja?

Braneći koaliciju s HNS-om, pojedini HDZ-ovih apologeti i simpatizeri ističu kako treba pričekati sa zaključcima i kako Plenković ima plan koji još uvijek ne možemo razumjeti. Možda je stvarno tako, možda Plenković uistinu ima grandiozan plan nedokučiv običnim smrtnicima, no osobno sam prije sklon vjerovati kako je riječ o goloj borbi za vlast i održavanje postojećega uhljebljeničkog sustava koji uništava Hrvatsku i mlade ljude tjera u inozemstvo. Ne kažu upućeniji bez razloga kako smo jučer dobili PPD koaliciju.

Davor Dijanović/hkv.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content