OPERACIJA ‘PANASONIC’

Jedna od najvrsnijih političkih operacija, provedenih od strane HDZ-a u nedavno vrijeme, jest dovođenje Kreše Beljaka zvanog „Panasonic“ na čelo HSS-a. HSS je kao stranka postupno umrtvljen kao koalicijski partner Sanaderova HDZ-a – jednako su prošli na izborima 2011. godine – potpuno potučeni zbog nevjerodostojne politike.

Politika je umijeće „tajminga“, odnosno strpljenja, te upravo na primjeru Kreše Beljaka se može vidjeti koliko se dugoročno priprema i planira kako bi se polučio željeni cilj, odnosno rezultat.

Već je 2009. godine financijski zaštitnik i mecena Beljakov, samoborski tajkun Želimir Kodrić, prvu Beljakovu izbornu kampanju za gradonačelnika Samobora 2009. godine kao kandidata HSS-a i SDP-a financirao preko svojeg obiteljskog poduzeća „Vima Samobor“ s 55.000 kuna, odnosno polovicom ukupno potrošenog iznosa, što službeno izvješće Izbornom povjerenstvu i potvrđuje. Beljak, pak, u svom drugom gradonačelničkom mandatu kojeg je ponovno osvojio uz podršku SDP-a, vraća usluge samoborskom poduzetniku na razne načine, od smanjenja komunalne naknade, do poslova javne nabave. Od te 2009. godine ljubav između Beljaka i Kodrića cvjeta do dana današnjeg.

Međutim, tu je ujedno i ključ cijele operacije „Panasonic“; tko god želi štogod dogovoriti s Beljakom, ide se preko Kodrića i to je odradila HDZ-ova “urbana gerila“. Više od četiri se godine radilo na tomu da Beljak zasjedne na čelno mjesto HSS-a. Naime, HSS je trebalo iznutra „razmontirati“, uništiti najstariju infrastrukturu druge najstarije političke stranke u Hrvata, što se posebno odrazilo na lokalne izbore na kojima su seljaci najjači 2013., odnosno 2017. godine. Unatoč velikom protivljenju čestitih i autentičnih HSS-ovaca, uz medijsku promičbu (i dovoljno novca), pravomoćno osuđivana osoba je postala provoditelj „radićevštine“.

Nakon toga su uslijedila izbacivanja uglednih pripadnika HSS-a, a posljednja je „nastradala“ Marijana Petir, europarlamentarna zastupnica te jedna od najvećih zagovarateljica kršćanskih i tradicionalnih (hrvatskih) vrijednosti. Dakle HSS, kako sad stvari stoje, je u potpunosti uništen te ovisi jedino o „darežljivosti“ većih stranaka s kojima će koalirati. Može se sa sigurnošću ustvrditi da sljedećih dvadesetak godina HSS samostalno ne će moći izaći ni na koje, pa ni na lokalne izbore.

Dakle, biračko tijelo i članovi HSS prelit će se HDZ-u kao stranci koja baštini i njeguje vrijednosti Stjepana Radića i Vlatka Mačeka. Tu dolazimo do sljedeće Beljakove zadaće. On je „korisna budala“ HDZ-a koja će sad, kao što je „demontirao“ svoju stranku, isto učiniti i sa SDP-om. Nedavno je sklopljen koalicijski sporazum između HSS- a i SDP-a kojim je zaista darežljivo obećano sigurnih 6 zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru. Što je bilo Davoru Bernardiću da tako postupio, nejasno je, ali da mu je time udarena kajla, to je sasvim razvidno.

U kontekstu novonastale suradnje HDZ-HNS, kojim HNS prestaje postojati kao stranka (što je velika pobjeda za Hrvatsku), oni kadrovi HNS-a kao što su Pusić, Richemberg i Taritaš, ne će moći dobiti mjesta u SDP-u u kojeg će uskoro prijeći, što će izazvati probleme.

Naime, nitko nije mogao očekivati ovakvu odluku HNS-a, a ponajmanje njegova matična, komunistička Partija – SDP. Sporazum s Beljakom je potpisan i nema natrag, Partija ionako ima unutarnjih problema i razmirica, zalagatelji za „izbjeglice“ su postali izbjeglice protjerane iz vlastite strančice te će se sad pokušati uhvatiti za slamke spasa u Partiji.

Krešo Beljak je savršeno odradio posao, a je li on toga svjestan ili ne, nevažno; važno je kazati da je uništio HSS, čime je napravio ogromnu uslugu HDZ-u, neizravno, odnosno posredno je (djelomično) odgovoran za uništenje HNS-a, čime je napravio ogromnu uslugu svim Hrvatima, a trenutno uništava i SDP, te će, kad jednom i Partiju demontira, imati zaista veće zasluge no što ih za dobrobit Hrvatske ima Stjepan Radić.

Josip Gajski/hrsvijet.net

 

Odgovori

Skip to content