Plenković se oglasio o odluci Arbitražnog suda: Ne pristajemo!

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti vezano uz odluku Arbitražnog suda.

“Prva i glavna poruka Vlade RH je da nas današnja arbitražna odluka ni na koji način ne obvezuje. Ne smatramo se obvezani i ne planiramo njen sadržaj primjenjivati. Hrvatska je svoj stav o arbitraži donijela prije 23 mjeseca, 23. srpnja 2015. godine u Saboru, zbog jasnih razloga, a to je bila svojevrsna sprega slovenske agentice i jednoga suca Arbitražnog suda.

Sukladno Bečkoj konvenciji, Hrvatska je tada pokrenula postupak izlaska iz arbitraže i notificirala je sve o tome. Želim reći kako su i sudac i slovenska agentica sami podnijeli ostavke i to je bio dovoljan razlog za prekid arbitraže. Novi predloženi sudac je nakon nekoliko dana, upoznavši se s procesom, dao ostavku i nije htio sudjelovati u takvom arbitražnom procesu.

Ostajemo otvoreni za razgovor sa Slovenijom oko otvorenog mora, ne očekujemo slovenske jednostrane poteze i ostavljamo ovo otvorenim pitanjem kakvo imaju mnoge države i rješavaju ga bilateralnim putem. Koristim ovu priliku da sve aktere na hrvatskoj političkoj sceni pozovem da oko ovog pitanja i dalje držimo jedinstven stav i konsenzus oko zajedničkog postupanja.

Napominjem, Slovenija je za nas susjedna država i želimo mirnim putem rješavati otvorena pitanja”, rekao je Plenković.

Izvor: ovdje

2 comments

  1. Mirjana Grdovic

    Žao mi je što Premijer nije po mom ukusu,političkom,ali moram mu odati priznanje. Danas je zaista reagirao državnički,odmjereno ,iskreno i rekao je sve što trebai niti riječ previše!!!Pokazao je da nije fasciniran Merkelicom i svim tim izopačenim društvom.. hajde jedan ljevičar koji voli svoju Domovinu….Čestitka!

  2. strauss

    “Plenković se oglasio o odluci Arbitražnog suda:Ne pristajemo!”
    Gospodine Predsjedniče Vlade Republi Hrvatske,u gore napisanoj Vašoj izjavi u potpunosti vas podržavamo! Uz pozdrav BOG I HRVATI!

Odgovori

Skip to content