PUT BEZ POVRATKA: HNS-ovi ‘politički mrtvaci’ trče počasni krug

Nakon što su HNS-ovi disidenti Anka Mrak-Taritaš, Goran Beus Richembergh, Vesna Pusić i Nada Turina Đurić napustili stranku te zajedno s HSU-om osnovali klub nezavisnih zastupnika i umirovljenika u Hrvatskom saboru, najavili su osnivanje nove, moderne i uključive stranke.

Osim bivšeg SDP-ovca Milana Bandića i nekadašnjeg HNS-ovca Radimira Čačića, na hrvatskoj političkoj sceni nikad nitko nije uspio politički ‘preživjeti’ izvan ‘matične stranke’.

Pokušali su to nekadašnji politički divovi Ivo Josipović, Mirela Holy, Ivo Baldasar, Miroslav Tuđman, Ivić Pašalić, Josip Manolić Stjepan Mesić i Branimir Glavaš. Primjer su raskoli u HSLS-u iz kojih su nastale (sada već bivše) Liberalna stranka Vlade Gotovca koja se ponovno ujedinila s HSLS-om i Libra, stranka nekadašnjih ministara Gorana Granića i europarlamentarca Joze Radoša koja se ujedinila s HNS-om te dodala narodnoj stranci nastavak liberalni demokrati. Na sličan način raspala se Hrvatska stranka prava.

Nitko, osim spomenutog dvojca, nije uspio biti prepoznat od javnosti kao stranka ili lista za koju vrijedi glasovati. Iako HNS-ova nekadašnja ‘fantastična četvorka’ ima odličnu početnu poziciju, svoj parlamentarni klub i vjerojatno člana Europskog parlamenta, ipak je lako moguće da neće uspjeti u svojoj nakani preuzimanja biračkog tijela HNS-a i njenog koalicijskog potencijala. Sjetimo se Mirele Holy kojoj su nakon osnivanja Oraha po nekim anketama davali 18 posto na parlamentarnim izborima, a naposljetku nije uspjela osvojiti ni jedan mandat.

Od ove četvorke jedino Anka Mrak-Taritaš ima izborni uspjeh. Kao najpopularnija ministrica nekadašnje Kukuriku koalicije, u dva navrata uspjela je ući u parlament s nezahvalnih pozicija zahvaljujući preferencijalnim glasovima. Pusić, Richembergh i Turina imaju više lajkova na svojim Facebook profilima nego prave podrške, a ušli su u parlament zahvaljujući mjestima na koalicijskim listama.

Samostalno teško je moguće da četvorka postigne bilo kakav iole važan uspjeh na bilo kojim izborima. Oni su predstavnici elitističke, nenarodne struje HNS-a koja izvan zagrebačkog prstena nema nikakvu težinu.

Oni nemaju onu ujediniteljsku socijalnu komponentu Milana Bandića, koji se uspijeva svojim “delanjem” uzdignuti iznad ideologije, te proračunatu matematičku preciznost i političku strpljivost Radimira Čačića, koji ima nevjerojatnu snagu i sposobnost da uvijek krene s dna i pobijedi.

Kako su najavili na predstavljanju kluba, ali i promicali svojim političkim radom, program s kojim se četvorka sprema izaći pred birače temeljit će se prvenstveno na pravima manjina i manjinskih skupina društva. U vremenu kada je blokirano 300.000 građana, velikog iseljavanja, dugogodišnje gospodarske krize i pretjerane birokratizacije društva – taj program nije nešto što bi moglo biti prepoznato.

Unatoč dobrom startu – imaju i probleme. Iza njihove uzdanice Mrak-Taritaš vuku se moguće afere koje bi mogle izrasti u sudske procese. Obnova poplavljenih objekata u Gunji i odobrenje skupih kvadrata POS-ovih stanova u Osijeku, neplaćanje obnove stana od više stotina tisuća kuna, sumnjiva kupovina dva stana u užem centru Zagreba, neke su od afera koje bi Mrak Taritaš mogle povući na dno. Afere Jasne Zlatar Violić i njezine zamjene na mjestu ministra kulture Berislava Šipuša, koji su pravomoćno osuđeni zbog korištenja kreditnih kartica ministarstva u osobne svrhe, kadrovi su koje je dovela Vesna Pusić, a koji bi mogli postati uteg u budućim kampanjama.

Iako je četvorka pozivala članove na odlazak iz HNS-a, očekivani egzodus članstva ipak se nije dogodio. Veliki broj vijećnika lokalnih uprava ostao je vjeran HNS-u i slobodi koaliranja za boljitak svojih općina i gradova bez ideoloških prepreka koje je im je središnjica s Vesnom Pusić do sada naređivala.

Jedini uspjeh koji će njih četvero moći polučiti jest onaj u koaliciji sa SDP-om, kojem će biti mlađi partner. Bez kvalitetne infrastrukture, bez lokalne podrške i stranačkih vojnika neće biti moguće organizirati i uspješno provesti izbore. Ako s njihove liste uspiju ponoviti četiri saborska mjesta bit će to nevjerojatan uspjeh, no ostaje pitanje hoće li Davor Bernardić dati mjesta na listama osobama koje nemaju iza sebe rezultat i organizacije na lokalnoj razini.

Izvor: direktno.hr

1 comment

  1. ivan

    Ove curke osnivaju liberalnu ukljucivu stranku. Koliko su ukljucive svjedoci njihovo nepostivanje odluke tijela stranke. Ukljucivost u anti hrvatstvo pa posteno barem priznaju!

Odgovori

Skip to content