SNAŽNA PORUKA BIJELE KUĆE HRVATSKOJ Na dan kad je donesena arbitražna presuda Amerikanci potvrdili: Sastaju se Trump i predsjednica Grabar-Kitarović

SAD PROTIV NJEMAČKE! Na dan kada je Arbitražni sud donio presudu u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, unutar postupka iz kojeg se Hrvatska zbog njegove ‘kontaminiranosti’ povukla, iz Bijele kuće je odaslana snažna poruka RH.

Objavljeno je kako će se američki predsjednik Donald Trump u četiri oka susresti sa svojom hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar-Kitarović na skorašnjem summitu Inicijative tri mora (Jadran-Baltik-Crno more), koji se održava u Varšavi 6. srpnja, dan uoči dvodnevnog summita skupine G20.

Među temama sastanka, koji bi, kako doznajemo, trebao trajati pola sata, zasigurno će se naći i arbitražna presuda koju službeni Zagreb nema namjeru priznati ni provoditi.

– Predsjednik Trump će u Poljskoj imati odvojene razgovore s 12 lidera država sudionica Inicijative tri mora, potvrdio je američkim novinarima jedan neimenovani dužnosnik Bijele kuće.

U Inicijativi tri mora je 12 država, među njima i Hrvatska, pa je tako dužnosnik Bijele kuće potvrdio i Trumpov odvojeni razgovor s hrvatskom predsjednicom.

Kao što je poznato, Trump je sudjelovanje na sastanku ove inicijative, koju snažno podupire hrvatska predsjednica, potvrdio prije nekoliko tjedana.

Inače, američko veleposlanstvo u Zagrebu ranije u četvrtak je u priopćenju, objavljenom neposredno nakon završetka čitanja arbitražne presude, objavilo da Sjedinjene Države neće zauzeti ničiju stranu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, ali je navelo da SAD smatraju da je na obje vlade da riješe to bilateralno pitanje.

– Upoznati smo s odlukom Arbitražnog suda u Haagu u sporu između Slovenije i Hrvatske. Jasno smo rekli i Sloveniji i Hrvatskoj da mi nećemo zauzimati strane u tom sporu. Obje države su članice NATO-a i EU i na njima je da riješe ovaj bilateralni problem. Uvjereni smo da će u tome i uspjeti. Potičemo obje strane da brzo rado na rješenju – stoji u priopćenju.

AUTOR: Jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content