STIER: Podnio sam ostavku, ne idem iz HDZ-a

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier podnio je ostavku na mjesto ministra.

Stier je to sam objavio na presici u Ministarsvu vanjskih i europskih poslova.

“Prije tjedan dana od premijera sam tražio da u novoj fazi imenuje novu osobu na čelu ministarstva koja će dobro funkcionirati u novoj konstelaciji. Potrebno je jačati demokršćansku opciju u neposrednom kontaktu s hrvatskim građanima. Moja je procjena da to najbolje i najučinkovitije mogu učiniti kao zastupnik u Hrvatskom saboru i kao politički tajnik HDZ-a. Velika je čast predstavljati Hrvatsku u svijetu, ali u ovom ključnom trenutku važnije je biti u domovini, širiti demokršćansku opciju u Hrvatskoj i vratiti povjerenje hrvatskih ljudi u naše institucije.

Stoga sam smatrao da premijer još prošlog tjedna predloži Saboru novu osobu na čelu Ministarstva. Premijer nije htio da budem razriješen dužnosti dok sam bio u inozemstvu kako bi se izbjegle netočne interpretacije, kao što su odlazak iz HDZ-a ili uskraćivanje podrške Andreju. To je netočno.

Službeno sam podnio ostavku na funkciju kako bih preuzeo dužnost u Saboru i onu političkog tajnika HDZ-a, što iziskuje puno više vremena na terenu nego što sam mogao posvetiti kao ministar vanjskih poslova”, rekao je Stier.

Dodao je da će dužnost obavljati do imenovanja novog ministra.

“Vjerujem da se imenovanje može očekivati u narednih par tjedana ili puno prije. Na kraju bih želio istaknuti da smo u prvih pola godine mandata Vlade s kolegama na Zrinjevcu, u suradnji s premijerom i Predsjednicom uspostavili okvir za vođenje samosvjesne hrvatske vanjske politike. Zahvaljujem svim djelatnicima, državnim tajnicima, pomoćnicima, glavnoj tajnici i članovima mog kabineta”, priznao je ministar u ostavci i dodao:

“Ako bih današnju poruku trebao rezimirati, rekao bih ovako. Nova zadaća koja je preda mnom je implementirati ono što sam napisao u eseju ‘Nova hrvatska paradigma’ i ono što sam zajedno s Andrejom obećao na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Vrijeme je da izaberemo načelo jedan član, jedan glas na izbor dužnosnika na svim razinama u HDZ-u. To načelo moraju uvesti sve stranke, ne samo HDZ, jer one pripadaju svim svojim članovima. HDZ pripada svim našim članovima i svi članovi HDZ-a moraju imati pravo da izaberu one ljude u predsjedništvu i stranačkim tijelima koji će donijeti ključne odluke za stranku, ali što je najvažnije, za Hrvatsku, hvala vam puno na vašoj pažnji”, rekao je Stier koji nije odgovarao na novinarska pitanja.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content