SURADNJA S UDBOM Tedeschi nema mira: Bulj ga optužuje za ratno profiterstvo!

“Novac posuđen početkom Domovinskog rata Meteor Paperu obitelji Tedeschi sada bi s kamatama iznosio više od 20 milijuna eura i neću zašutjeti dok taj novac ne bude vraćen. Ne zanimaju me pravomoćne presude koje su to postale jer se netko u Državnom odvjetništvu propustio žaliti na prvostupanjsku presudu”, naglašava saborski zastupnik i kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Miro Bulj.

Predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi šokirao je javnost tvrdnjom da njegova tvrtka može otrpjeti 100-postotni otpis potraživanja prema Agrokoru.

Atlantic grupa, naime, jedan je od desetak najznačajnih dobavljača sa značajnim potraživanjima od Agrokora, no za razliku od Francka ili Kraša Atlantic grupa na vrijeme je prepoznala problem i isporuke roba Konzumu i Tisku vezivala uz djelomične isplate potraživanja, tako da je izloženost Tedesechijeve tvrtke prema Agrokoru za njega uistinu manji problem.

Veći problem za Tedeschija predstavljalo bi postavljanje pitanja o stjecanju prvog ili drugog milijuna. Naime, sam Emil Tedeschi javno je više puta izjavio da je prvi milijun zaradio ’90-ih na distribuciji žvakaćih guma.

Veze s Udbom

Manje je poznato da mu je početni novac za tu investiciju dao njegov otac Svetozar koji je kao poduzetnik radio u Italiji. U okolici Trsta 1988. stariji Tedeschi novcem iz Lihtenštajna (Capital Plan Corp. Vaduz) osnovao je tvrtku Rothem, u kojoj je radio i sin Emil, a enormne prihode ostvarivao je poslujući s vodećim tvrtkama u bivšoj Jugoslaviji i konkretno tadašnjoj SR Hrvatskoj, navodno, za fiktivne usluge. O pranju novca putem tvrtke Rothem za bivši sigurnosni sustav Jugoslavije i tada vodeći Savez komunista postoje dokazi u slovenskom arhivu Službe državne bezbednosti.

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj već godinama proziva Emila Tedeschija za ratno profiterstvo i nestanak 1,4 milijuna tadašnjih njemačkih maraka koje je cetinski kraj dobio za obnovu nakon potresa. Kako je 1991. izbio rat novac je prenamijenjen za nabavku oružja, no ono nikad nije kupljeno već je kao kratkoročna pozajmica prebačen na sinjsku tvrtku Trgosirovina koja ga je proslijedila zagrebačkoj tvrtki Meteor Paper u vlasništvu obitelji Tedeschi.

Iako je Miro Bulj najglasniji u prozivanju Tedeschija da vrati taj novac narodu Sinja i Cetinske krajine, ali i prozivanju hrvatskog pravosuđa zbog nečinjenja ništa se nije promijenilo.

Iz Atlantic grupe još su lani objavili da je sudski postupak završen i da su sve sumnje otklonjene. U Atlanticu tvrde da nije bilo nikakve pozajmice, već se radi o avansnoj uplati za 500 tona pamuka i Meteor je tu sirovinu isporučio Trgosirovini.

Sudski postupak je završen pravomoćnom presudom 2004. godine, kojom je potvrđeno da Tedeschi nije kriv.

Ratno profiterstvo

Miro Bulj, kandidat Mosta za splitsko-dalmatinskog župana, za portal Direktno izjavio je da njega zanima samo gdje je novac i da on bude vraćen narodu Sinja i Cetinske krajine.

“S kamatama to je sada više od 20 milijuna eura i neću zašutjeti dok taj novac ne bude vraćen. Ne zanimaju me formalne presude, već pitanje gdje je novac koji pripada građanima Sinja i Cetinske krajine.

“Da je tim novcem kupljeno oružje imali bi u Domovinskom ratu manje žrtava, ne bi pale Vrlika i brana Peruća. Dok smo mi branitelji u rebatinkama i goloruki stali pred tenkove, netko drugi je ukrao novac namijenjen obrani”, ističe Bulj.

Bit ću uporan, ne zanimaju me pravomoćne presude koje su to postale jer se netko u Državnom odvjetništvu propustio žaliti na prvostupanjsku presudu. Prozivam pravosuđe, DORH, Ustavni sud, ali i sve sadašnje načelnike općina u Cetinskom kraju, pravne sljednike ranijih općina i zajednica općina, da ustraju u traženju odgovora na pitanje tko je odgovoran za ratno profiterstvo i pljačku naroda i gdje je nestao novac. Dok se on ne vrati, ja neću zašutjeti”, upozorava Bulj.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content