Tko su HNS-ovi kandidati za ministre?

Foto: Cropix

Nakon što je jučer Predsjedništvo HNS-a odlučilo da ne želi suradnju s HDZ-om, večeras je Središnji odbor sa 78 glasova to pobio. To znači, pojasnio je Štromar, da će stranačka tijela u prgovore s Plenkovićem oko stvaranja nove parlamentarne većine.

“Mi smo predložili tri ministra – znanost i obrazovanje je Blaženka Divjak. Ostala su Ranko Marijan za pravosuđe i ja za ministarstvo graditeljstva“, kazao je Štromar.

Ranko Marijan je o kazneni sudac koji ima i iskustvo izvršne vlasti. Naime, u mandatu Vlade Ivice Račana bio je zamjenik ministru pravosuđa Stjepanu Ivaniševiću.

Godine 2014. mediji su ga optužili da je u Državno sudbeno vijeće, čiji je bio predsjednik, imenovana njegova kći, Janja Marijan Žabek. “Zanimljivost je da se predsjednik DSV-a izuzeo od obavljanja dužnosti kada je izabrana njegova kći što je forma koju su koristili i ostali članovi DSV-a kada je trebalo izabrati nekoga od njihove rodbine ili njih same, a oni bi to kolegama uzvratili u nekom narednom izboru”, piše portal republika.eu.

Uz Marijana se u medijima vezuju i neke druge afere, među kojima i ta da je – kao sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske – krivotvorio službenu ispravu. “Sve ovo pokazuje kako se u hrvatskom pravosuđu sudski procesi unaprijed dogovaraju te sucima viših sudova nema potrebe analizirati raspravne spise, kada im je unaprijed poznato kakvu odluku trebaju donijeti”, pisao je portal Hrvatska paralela.

Za Blaženku Divjak zadnjih se dana nagađalo da bi mogla biti zamjenica Borisu Jokiću, kojega su mnogi isprva vidjeli kao nasljednika Pave Barišića na mjestu ministra obrazovanja nakon sklapanja dogovora HDZ-a i HNS-a.

Bivša je prorektorica Sveučilišta u Zagrebu i pročelnica Katedre za kvantitativne metode na Fakultetu organizacije i informatike zagrebačkog Sveučilišta, a zadnjih je mjeseci javno istupala kao podupirateljica prosvjeda na Hrvatskim studijima.

Predrag Štromar dojučerašnji je varaždinski župan, kojega je u nedjelju na drugom krugu lokalnih izbora smijenio Radimir Čačić.

Nakon prošlih parlamentarnih izbora, Štromar je izjavio da vjeruje kako će HNS – iako je izborni poraz “Narodne koalicije” bio očit – ipak sudjelovati u novoj Vladi: “Iako nas na nacionalnoj razini ponovno čekaju pregovori, vjerujem da se neće ponoviti situacija kakvu smo imali u proteklih više od pola godine. Vjerujem da će HNS participirati u Vladi kako bismo mogli raditi na svemu onome za što se zalažemo, kako bismo građanima osigurali jednake šanse i što bolji životni standard”.

Kada su ga novinari dan kasnije upitali je li ciljao na koaliciju s HDZ-om, kazao je da su ga pogrešno interpretirali.

“Uopće ne razmišljamo o koaliciji s HDZ-om”, izjavio je pak 2. lipnja, dva dana prije drugoga kruga lokalnih izbora.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content