U IME OBITELJI: Ovo su mogući razlozi za iznimno visok broj poništenih glasačkih listića u Splitu

Foto: narod.hr

Na konferenciji za medije dr. Natalija Kanački, koordinatorica promataranja izbora za udrugu U ime obitelji, upozorila je na važnost temeljitog i odogovornog pristupa DIP-a i svih drugih dionika lokalnih izbora u Splitu održanih 4. 6 .2017. Dr. Kanački je na početku konferencije podsjetila na neke osnovne činjenice:

Prvo, jučer je u Splitu izišlo 38,6 posto birača. G. Andro Krstulović Opara je dobio 26642 glasa, a g. Željko Kerum 25553, dok je nevažećih ili neubačenih bilo 5451, ili 9,46 posto.

Drugo, nevažećih glasačkih listića je u prosjeku 3-4 posto, tako ih je npr. u ovom krugu izbora bilo u Zagrebu 2,11 posto, u Rijeci 1,69 posto, u Osijeku 2,59 posto, u Dubrovniku 4,82 posto, Gospiću 1,49 posto, Koprivnici 2,29 posto, Pazinu 2,81 posto, Požegi 3,08 posto.

Također, na izborima za gradonačelnika u Splitu je 2013.g. bilo 2,74 posto nevažećih listića, a 2009. g. 2,35 posto nevažećih listića.

Treće, što se tiče izbora za župana održanih na području cijele splitsko-dalmatinske županije – bilo je 3,84 posto nevažećih listića, što čini 5668 birača, dok je na županijskim izborima u gradu Splitu bilo 5,21 posto nevažećih listića – 3004.

Želim svratiti pozornost na činjenicu da su svi koji su u gradu Splitu pristupili glasovanju dobili dva listića, za župana i za gradonačelnika, to znači da je za gradonačelnika bilo oko dvije i pol tisuće više poništenih glasova nego za župana.

Četvrto, izlazne ankete su prema HRT-u u utrci za gradonačelnika davale g. Kerumu (Hrvatska građanska stranka, Popravi grad – Nova generacija) 50,74 posto, a g. Opari (HDZ) 49,26 posto glasova Splićana.

Kad se zbroje sve ove činjenice, a na temelju našeg promatračkog iskustva može se raditi o tri glavna uzroka postojanja velikog broja nevažećih listića:

Prvi – da je neuobičajeno velik broj birača poništio svoje glasačke listiće, pri čemu su birači poništavali glasački listić za gradonačelnika, a nisu poništavali glasački listić za župana.

Drugi – da je procedura poništavanja glasačkih listića u Splitu bitno drugačija nego u drugim gradovima u Hrvatskoj – odnosno, da su se koristili rigorozniji kriteriji za poništavanje listića nego u svim drugim gradovima. Listić se smatra važećim ukoliko je na njemu jasno vidljiva volja birača. Tako je npr. precrtan listić s jasno vidljivim zaokruženim kandidatom još uvijek važeći listić. Moguće je da su neki birački odbori radi needuciranosti ili neinformiranosti važeće listiće proglašavali nevažećima.

Treći – da je došlo do nezakonitog i nedopuštenog poništavanja glasačkih listića.

Držimo da je iznimno važno u cilju istinitosti rezultata za gradonačelnika Splita i povjerenja birača u izborni sustav utvrditi o kojem od ova tri razloga se radi te dobiti vjerodostojno tumačenje nadležnih institucija. Udruga U ime obitelji je uputila službeni zahtjev DIP-u za utvrđivanjem broja i ispravnosti glasačkih listića. Također, pozivamo sve sudionike ovog procesa, kao i medije, da samo istinitim informacijama i u miru pridonesu utvrđivanju valjanosti izbornog procesa u gradu Splitu.

Izvor: narod.hr

2 comments

  1. Jure

    Jedino novi izbori i pod strogom kontrolom vjske,ovo je sramota što je se desilo, najveća vulgarnost u zadnjih sto godina.Tko tvrdi da nije ovo namještaljka,taj podupire bezakonje starog jugoslavenskog sustava. koji je posezao sa svim diktaturama da bi došao na vlast,Sa ovim činom je dokazano da se društvo mora lustrirati,to jest arhivu otvoriti i spoznati tko je sve bio umrežen u tajnu kriminalnu jugoslavensku policiju UDBU , KOS I SDB, to su kriminalne organizacije iz kojih danas potječe čitavi nered da bi paralizirale državu. Ovo čudovište se nije trevilo samo na lokalnim izborima, nego i na državnim izborima isto, narod izabere Brunu a dobije Korižnik, izaberu Zlatka dobiju Milorada, izaberu Antu dobiju Jovu, izaberu Ivana dobiju Savu. Ta ista vlada je pala, drugovi i dalje tvrde da su dobili izbore, pa bi se sada upustili u šverc ministara po njihovoj volji, a ne da to nanovo izabere narod, to drugovim nemiriše. Tako je radio i vaš voljeni meruni tito. Pitam se što radi i šta čeka predsjednica ,jer ovo je udar na demokraciju i pravo čovijeka, vrijeme je sazorilo da uzme sve u ruke

Odgovori

Skip to content