U ZAGREBU I SPLITU SVE RIJEŠENO: Milan Bandić novi (stari) gradonačelnik, Kerum bijesan!

Prema prvim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Zagreb će nastaviti voditi dosadašnji gradonačelnik Milan Bandić (Stranka rada i solidarnosti) , Split HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara, Osijek kandidat grupe birača Ivan Vrkić, dok će Rijeku u predstojećem manadatu voditi novi stari gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP, PGS, HSU, IDS, Laburisti, SDSS i HSS).

Bandić tako osvaja 51,68 posto glasova birača, dok njegova protukandidatkinja Anka Mrak Taritaš (SDP, HNS, HSS, HSU, Naprijed Hrvatska – Progresivni savez – Naprijed Hrvatska, Stranka umirovljenika) za sada osvaja 46,17 posto.

U Splitu je Opara sa 46,20 posto za dva posto ispred protukandidata Željka Keruma (Hrvatska građanska stranka, Popravi grad – Nova generacija).

Vojko Obersnel je sa 55,69 posto glasova u uvjerljivoj prednosti nad kandidatom grupe birača Hrvojem Burićem koji zasad osvaja 42,61 posto. U Osijeku je Vrkić osvojio 62,73 posto što je gotovo dvostuko u odnosu na HDZ-ovu Ivanu Šojat s tek 33,89 posto.

Na čelo Varaždina dolazi kandidat grupe birača Ivan Čehok sa, za sada, 68,66 posto, Bjelovar će voditi u idućem mandatu kandidat HSLS-a i HSS-a Dario Hrebak (64,25 psoto), Veliku Goricu Dražen Barišić (HDZ-HSLS-HSU) koji osvaja 61 posto.

Sisak će ponovno voditi SDP-ovka Kristina Ikić Baniček, Šibenik će voditi HDZ čiji je kandidat Željko Burić osvojio uvjerljivih 68,69 posto, a Karlovac Damir Mandić (HDZ-HSLS) s 52,82 posto.

Dubrovnik preuzima HDZ čiji kandidat Mate Franković, prema prvim neslužbenim podacima, osvojio 53,78 posto. U Imotskom je izgledalo da će se voditi mrtva trka, ali na kraju je HDZ-ov Ivan Budalić ipak pobijedio kandidat grupe birača Ivicu Kukavicu.

U Slavonskom Brodu sa 54,75 posto vodi dosadašnji gradonačelnik Mirko Duspara, u Koprivnici je SDP-ov Mišel Jakšić osigurao pobjedu. U Križevcima je kandidat grupe birača Mario Rajn (60,48)uvjerljivo pobijedio Branka Hrga.

Knin će, gotovo je izvjesno, voditi kandidat grupe birača Marko Jelić, Gospić HDZ-ov Petar Krmpotić, Pazin će voditi IDS-ov Renato Krulčić.

Bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum za dlaku je izgubio izbore za gradonačelnika u Splitu. Nakon prebrojanih 100 posto glasova kandidat HDZ-a Andro Krstulović Opara osvojio je 46,19 posto glasova, dok je Kerumu pripalo 44,30 posto glasova. Nevažećih je listića 9,51 posto, odnosno 5.451 listića.
U izjavi nakon objave konačnih rezultata ponovno se obrušio na svog protukandidata.

– Narod ne voli nepravdu, bilo je 11 posto nevažećih listića, to je nemoguće, upozoravao sam zadnjih dana da će biti krađe, organizirali smo naših 300 promatrača, ali nisu im dozvolili da listiće broje, zagrmio je Kerum.

Kerum je već nakon objave izlaznih anketa rekao da će tražiti da se prebroje listići.

– U 19 sati sam to već rekao, sumnjao sa da će to napraviti. U kontroli nevažećih listića, njih 90 posto zaokruženo je za mene, oni su ih prekrižili sa budu nevažeći, šarali su po njima. Eto im ta pobjeda, to nije pobjeda to je sramota, ali neka bude tako kako je.

– Činjenica je da su rekli da ću na silu dobiti izbore, ovo nije dobiveno, ovo je oteto. Ja sam moralni pobjednik ovih izbora, oni nemaju morala, rekao je među ostalim Kerum.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content