ČILE: Zastupnički dom odbio nacrt zakona o pobačaju

Prosvjed protiv pobačaja u Santiagu – AFP

Čileanski Zastupnički dom je prošlog četvrtka – samo s jednim glasom više – zaustavio nacrt zakona koji bi dopustio prekid trudnoće. Zakon, koji je dva dana prije potvrdio Senat, izazvao je veliko ogorčenje čileanskih biskupa, tim više što su i neki zastupnici kršćani glasali za njegovo usvajanje.

Projekt zakona još uvijek ocjenjuje zajednička komisija Senata i Parlamenta, a njime se predviđa prekid trudnoće u tri slučaja: kad trudnoća ugrožava život majke, kad fetus ima malformacije ili teške patologije, te u slučaju trudnoće koja je posljedica silovanja. Suočena s mogućnošću izglasavanja ovog Zakona, koalicija za život je najavila svoje obraćanje Ustavnom sudu.

Stalno Vijeće čileanske biskupske konferencije priopćilo je, nakon odluke Senata, da projekt zakona „ustanovljuje i opravdava nepravednu diskriminaciju nezaštićenih ljudskih bića u čileanskom društvu“, a upravo njihov život „država mora jamčiti i štititi“. Biskupi ističu da zakonu nedostaje „ljudski i civilni odgovor“ na dramatičnu problematiku žena u situacijama poput onih koje zakon predviđa.

„Umjesto najvećeg nastojanja oko spašavanja obaju života – podjednako vrijednih zaštite – od sada će u Čileu – čita se u priopćenju – postojati djeca koju se smatra otpadom“. Otpad, riječima pape Franje, odnosi se na „sva ljudska bića koje društvo marginalizira, jer su ‘nepoželjni’, ili ih se ne smatra dostojnima života“.

„Političke su vlasti pozvane svjedočiti dosljednost između vlastitih uvjerenja i svog političkog djelovanja“. Biskupi ovime izražavaju svoje žaljenje zbog nedosljednosti u stavu kršćanskih zastupnika. Nasuprot tomu, iskazuje se priznanje zastupnicima koji unatoč kritici i nerazumijevanju, dosljedno promiču vjerske principe, kao i organizacijama civilnoga društva koje ustraju u zaštiti svetosti i dostojanstva života.

Biskupi također podsjećaju na svoju poruku od 25. ožujka 2015., o ljudskom pravu za dostojan život za svakoga. Tada je istaknuto kako je za život zajednice ključno stati u zaštitu moralnog apsoluta koji ne dopušta slobodno i izravno ubojstvo nevine osobe. Biskupi u zaključku svoga priopćenja kažu da će Crkva u demokratskom kontekstu, uvijek „poštovati državne ovlasti“.

„Transparentno smo – naglašavaju biskupi – ponudili svoje mišljenje svim kompetentnim instancama, putem osoba i institucija koje će i dalje nastaviti svoje djelovanje u korist života. Pred svakom ljudskom dramom, katolici će i dalje ukazivati na beskrajnu Božju ljubav“, jer Bog nam je u Uskrsnuću svog sina Isusa Krista ponudio izvor promicanja svakog ljudskog života i njegova dostojanstva – stoji u priopćenju.

Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content