Dolaskom tijela sv. Leopolda u Herceg Novi ispunjava se posljednja svečeva želja

Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića lani je bilo u Zagrebu Foto: Goran Mehkek / HANZA MEDIA

“S obzirom da u Herceg Novom živi mala katolička zajednica – a u čitavoj Crnoj Gori danas nema više od 3,4 posto katolika – nama bi značilo kada bi naša braća u vjeri iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine došla i svojom prisutnošću uveličala i dala tako duhovnu i moralnu potporu ovdašnjoj maloj katoličkoj zajednici prigodom dolaska svetoga tijela Leopolda Bogdana Mandića u njegov rodni Herceg Novi”.

Izjavio je to u razgovoru za Hrvatski katolički radio don Robert Tonsati, predsjednik Organizacijskog odbora Kotorske biskupije za dolazak tijela Sv. Leopolda Bogdana Mandića u rodni Herceg Novi 15. i 16. rujna ove godine.

Uz taj crkveni odbor, općina Herceg Novi formirat će svoj Organizacijski odbor, dogovoreno je na ovotjednom sastanku u gradu na kojem je sudjelovao i kotorski biskup Ilija Janjić. Grad kaže da su spremni dati maksimalan doprinos u organizaciji programa. Sve službe bit će na raspolaganju, objavili su crnogorski mediji, a za HKR don Robert Tonsati još podsjeća kako će time biti ostvarena i svečeva posljednja želja o povratku u rodni kraj.

Biskupija je prve pripreme počela odmah nakon što je mons. Janjić prošle godine u Zagrebu izrazio svoju želju da svečevo tijelo pohodi i rodni Herceg Novi nakon što je od 13. do 18. travnja pohodio glavni grad Hrvatske.

“Priprema je trajala, tražila su se dopuštenja od nadležnih crkvenih vlasti, kapucina u Padovi, tamošnjeg biskupa i Kongregacije za kauze svetaca. Kada je Kongregacija dala dopuštenje, možemo reći da je službeni dio priprema završen, i sada se treba organizirati doček tijela na lokalnoj razini. To podrazumijeva sve što mi kao domaćini u našoj biskupiji možemo pripremiti”, napomenuo je don Robert.

“A pripreme uključuju od liturgijskog prostora, organizacije događanja, samog dočeka izloženog svečevog tijela, do prihvata hodočasnika, a o čemu su i razgovarali s gradskim vlastima”, rekao je HKR-ov sugovornik. Ujedno je izrazio svoje veliko zadovoljstvo, jer grad Herceg Novi i Uprava grada prepoznaju taj događaj kao nešto doista veliko; od povijesnog značenja, duhovnog značenja, ali i kulturnog.

I izrazili su svoju potpunu suradnju i želju da pomognu u organizacijskim aspektima dočeka. “Želja kotorskog biskupa je da što više hodočasnika dođe iskazati štovanje sv. Leopoldu, osobito ovdje gdje je rođen”, zaključio je na kraju razgovora don Robert.

Podsjetimo, sv. Leopold Bogdan Mandić rođen je u Herceg Novom 12. svibnja 1866. godine. Nakon ulaska u Kapucinski samostan u Udinama 1882. godine više se nikada nije vratio kući. Iako je tijekom redovničkog i svećeničkog života imao brojne premještaje, posebno je svojim služenjem u Sakramentu pomirenja obilježio Padovu u kojoj je umro 30. srpnja 1942. godine.

Sačuvane su njegove riječi iz kojih se vidi čežnja za rodnim krajem: “Ja sam rođen usred naroda koji ne misli ovako kako mi mislimo, ali ja živim za nj. Molite Blaženu Gospodaricu da mi isprosi milost, da pošto završim svoje poslanje u Padovi, mogu ponijeti svoje bijedne kosti do svog roda za dobro njihovih duša! Žele me imati ovdje, ali se osjećam kao ptica u krletki; moje srce je onkraj mora.”

Sredinom rujna ove godine želja će mu se nakratko i ispuniti.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content