DR. MARKO JUKIĆ: Požari – sustav je ipak zakazao

Svi smo odgovorni!

Nakon velikog požara nadomak Splita i na istočnim djelovima grada mnogi se pitaju tko je odgovoran, mnogi upućuju kritike predsjednici, premijeru a zaboravljaju na lokalne dužnosnike i službe koje ne rade svoj posao. Na državnoj razini nema jasne strategije, nema dovoljno koordinacije i odgovornosti ali to nije od jučer to traje godinama jer državni uhljebi ne znaju, ne mogu ili ne žele uvođenje reda.

Na državnoj razini treba odlučiti kakav sustav zaštite od elementarnih nepogoda želimo i možemo imati, a lokalna uprava to treba provesti. Ovaj požar je pokazao da mi nemamo Civilnu zaštitu!? To je nedopustivo!

Pored propusta na državnoj razini svi se moramo zapitati: Koliko sam ja kao pojedinac odgovoran? Koliko je moja lokalna uprava odgovorna? Koliko je sustav dobro postavljen i koliko su voditelji pojedinih službi odgovorni?

Nažalost, većina građana se neodgovorno ponaša, onečišćuje okoliš kojekakvim otpadom, ne održava okućnice i neobrađene površine, lošim parkiranjem vozila ugrožavaju sebe i širu zajednicu. Na jednom odmorištu uz cestu D-1 između Sinja i Vrlike možemo vidjeti odlagalište smeća kojega su stvorili neodgovorni građani. Netko bi trebao to smeće ukloniti ali taj netko ne radi svoj posao.

1

Odmorište na D-1

Svuda oko nas suha, lako zapaljiva, trava. Nitko o tome ne vodi brigu, nitko ne kosi, ne kažnjava one koji bi trebali pokositi travu. Na slikama vidimo travu uz cestu blizu groblja, u „elitnoj“ Čiovskoj ulici, na Meštrovićevom šetalištu i ispred zaraznog odjela (klinike) KBC-a Split. Očiti primjeri nebrige i nerada na gradskoj razini.

2

Blizu splitskog groblja

3
Čiovska lica (Meje)

4

Meštovićevo šetalište (Meje)

5

KBC – Križine

Gradska uprava ima veliku odgovornost u organizaciji života, sigurnosti građana i materijalnih sredstava. Loša organizacija, neprovođenje propisa i nerad gradskih službi dopuštaju nered koji u određenim okolnostima može dovesti do nesreće (katastrofe na lokalnoj razini). Vrijeme je da se vidi tko što radi, tko je za što odgovoran u gradskoj upravi grada Splita.

Odgovornost Hrvatskih šuma

Vodeći ljudi iz Hrvatskih šuma tvrde da je sve urađeno po propisima, a što kada imamo upitan (neodgovarajući propis)? U PRAVILNIK O ZAŠTITI ŠUMA OD POŽARA, „Narodne novine“, broj 33/14) piše: „Protupožarna prosjeka – prosječeni prostor u šumi u obliku pruge, očišćen od drveća i niskog raslinja, širine 4–15 m bez elemenata šumske ceste, koji ponekad prolazi okomito na slojnicu terena.

Protupožarnom prosjekom se u ovom Pravilniku ne smatra prosječeni prostor ispod trasa elektroenergetskih vodova kao niti prosjeke koje prvenstveno služe kao granice gospodarskih podjela na odjele u pojedinim gospodarskim jedinicama;“. Je li ovaj propis odgovarajući za naš krš i podneblje (širina 4-15 m)? Gdje su navedeni protupožarni prosjeci (vidi slike)?

6

Iznad Kučina

7

Između Žrnovnice i Kučina

Nakon ovog požara nužno je ispitati svaku kariku lanca i napraviti nužno. Požara će biti i ubuduće ali naš odgovor, odgovor službi mora biti bolji, učinkovitiji. Pitanje je koliko je pouka izvučeno nakon Kornatske tragedije? Vidio sam to tragično mjesto na Kornatima i ne mogu shvatiti zašto su bili na toj lokaciji jer tamo nije bilo stambenih objekata, nije bilo maslinika, nije bilo šume pa što su trebali gasiti bez vode? To je pokazatelj da nije postojao načelni stav što se i kada mora gasiti.

Koliko je sustav poboljšan nakon Kornatske tragedije i nakon velikih požara u Dalmaciji?

Kako je moguće da u hidrantima nema vode, da nema crijeva, da nema agregata koji će omogućiti rad crpki kada se isključi napajanje električnom energijom?

8

Mjesto tragedije na Kornatu

Građani imaju pravo pitati zašto imamo novca za službena vozila političara a nemamo za vatrogasna vozila i opremu. Za postojeće stanje nije kriva ova vlada, krive su sve dosadašnje vlade (i desne i lijeve), ali je njena dužnost da izvrši novu raspodjelu sredstava i da smanji beskorisnu administraciju.

Neprofesionalno izvještavanje

Mediji sve prebacuju na politiku s ciljem prozivanja pojedinih političara koji nemaju direktnog utjecaja na postojeći sustav niti na stanje na terenu. Mediji svađaju premijera i predsjednicu, ministra i predsjednicu, voditelja DUZS-a i predsjednicu itd. To je grubo politikanstvo koje je dio specijalnog rata protiv Republike Hrvatske!.

Nekim izvješćima se širila paniku i neprofesionalno naklapanje. Je li vojsku trebalo angažirati? Vojska nije opremljena, nije obučena za gašenje požara pa je upitno pozivanje vojske. Vatrogascima treba dati opremu, osigurati vodu i druga sredstva za gašenje, osigurati pristup požarištu i dati logističku podršku. Logističku podršku osigurava Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Policija, Vodovod i kanalizacija, Čistoća, Civilna zaštita, Hitna medicinska pomoć i druge službe prema potrebi. Vojska u ovakvim slučajevima pruža zračnu podršku (kanaderi, helikopteri ), podršku s mora i najviše može pomoći kod nužne evakuacije. Vojska je branila raketnu bazu i time je napravila što je trebala.

Civilna zaštita grada Splita

Civilna zaštita u gradu Splitu postoji samo na papiru i služi za uhljebljenje nekih ljudi. Takva civilna zaštita nam ne treba! Civilna zaštita ima pružiti logističku podršku, u ovom slučaju ne će gasiti požar ali će pomoći vatrogascima pri odlasku na požarište, pri povratku, osigurati vodu i hranu, prihvatiti civile koji su evakuirani.

Cijeli sustav Civilne zaštite treba preispitati i postaviti na zdrave osnove. Nesposobne općinske uhljebe treba smijeniti jer oni nisu sposobni nešto naučiti i primijeniti.

„Na Kili su priskočili u pomoć torcidaši, pripadnici vojne policije iz Lore, veterani Četvrte gardijske brigade, pripadnici DVD-ova “Baška Voda” i “Zagvozd”, te profesionalni gasitelji, ali stanari svjedoče kako nisu vidjeli pripadnike Civilne zaštite.“

Svaka čast građanima, hvala im! Iz informacije je jasno da su tamo bili i profesionalci jer bez njih nije moguće gasiti požar većih razmjera.

Što će neobučeni civili u ljetnoj odjeći napraviti na požarištu? Mogu pomoći i pomogli su obraniti kuće (HVALA IM!) gdje vatrogasci nisu stigli ali načelno neobučeni i neadekvatno (kratki rukavi, sandale) obučeni civili nemaju što tražiti na prvoj crti požarišta jer ugrožavaju svoj život i stvaraju dodatne poteškoće ako se ozlijede i ako dobiju ozljede dišnih putova pri udisanju toplog zraka i dima.

Ovaj požar pokazuje mnogobrojne nedostatke (nedostatak opreme, prazni hidranti, nedostatak agregata, nedostatna koordinacija, neobjektivno informiranje javnosti, stvaranje političkih slučajeva, nepostojanje Civilne zaštite grada).

Moramo imati strategiju za slučaj katastrofa (ovo je bila katastrofa) , elementarnih nepogoda i izvanrednih situacija. Mora se poboljšati sustav zapovijedanja, koordinacije i informiranja te jasno naznačiti tko što radi i kome odgovara. Sustav se ne stvara preko noći već se stvara godinama i ako treba tražiti krivce onda se moramo vratiti godinama unazad i sustavno analizirati situaciju po pitanju strategije vatrogastva, civilne zaštite i drugih službi u izvanrednim situacijama.

Očito je da se u Splitu nisu izvukle pouke iz snježnog nevremena 2012. godine kada nije bilo lopata za čišćenje snijega, a o ostalom da se ne govori. Bivša gradska vlast je odgovorna što se nije organizirala učinkovita Civilna zaštita u gradu Splitu i šire. Zabrinjava izjava jednog službenika: „Uloga Civilne zaštite nije da gasi požar, kao što je to radila torcida, njima svaka čast, ali to nije naša uloga. MI tek sada izlazimo kako bi mogli ići na opožarena mjesta i čistiti posljedice nesreće, kako u ratu, tako i u miru. Oni nisu te primarne operativne strane. Mi nismo dužni osigurati opremu i nemamo zakonsku regulativu da pomažemo“. Ovo spada u kategoriju vjerovali ili ne!

Što očekujemo od nove gradske uprave?
U gradu Splitu imamo betonizaciju (ima li grad prostorne planove što se i gdje gradi?), nered u prostoru i neučinkovite gradske službe pa se nije moglo očekivati bolje u ovoj izvanrednoj situaciji. Vrijeme je za donošenje planova razvoja grada i uvođenje komunalnog reda u gradu, vrijeme je za odgovornije ponašanje građana i gradskih službi te očekujemo da nova gradska uprava otkloni nedostatke i poboljša stanje u gradu jer je postojeće stanje neprihvatljivo (o ovome sam već pisao).

Dr. Marko Jukić

1 comment

Odgovori

Skip to content