GORJELE KUĆE Apokalipsa: Split je obranjen, ali u Podstrani i Strožancu cijelu noć je vladao pakao

Pogled na požar u Strožancu iz mjesta Stobreč                                                       Foto: Zvonimir Barišin / CROPIX

Veliki požar koji je cijeli ponedjeljak plamtio u okolici Splita u večernjim se satima, potpomognut ponovno ojačalim vjetrom, proširio do samoga grada. Nekoliko je osoba zbog gutanja dima primljeno u bolnicu, vatra je zaprijetila objektima u tri kvarta, ali šef vatrogasaca Dražen Glavina vjeruje da je najgore za Split prošlo. Ipak, u kasnim večernjim satima vjetar je razbuktao plamen na dvije lokacije u okolici grada te su gasitelji cijelu noć branili kuće u Strožancu i Podstrani. U utorak pred zoru stanje je bilo nešto povoljnije, a u 6 sati je iz Zemunika put požarišta poletio i prvi kanader

>>>NOVO 07:20 – Prema prvim informacijama, više od 4500 hektara je opustošeno u kataklizmičkom požaru koji je zavladao okolicom Splita. Noć je na požarištu protekla mirno, javljaju iz JVP Split.

Od 6 i 15 kanader gasi požar na području Strožanca, vjetar puše smanjenim intenzitetom.

Uskoro se očekuje uspostava vodoopskrbe za područje Sitnog Gornjeg, Dubrave i Filipovića putem dizel agregata, javljaju iz Vodovoda.

06:30 U Podstrani je jutros i dalje vidljiv otvoreni plamen, samo stotinjak metara od kuća, piše Slobodna Dalmacija. Kanaderi će tokom jutra braniti liniju i kuće na ovom području, dok će požarišta na predjelu od Žrnovnice do Tugara osiguravati vatrogasci kojima, nakon više od 27 sati borbe s požarom, vjetar konačno olakšava posao i požar nosi prema brdu.

——————————

6:15 Iz baze u Zemuniku poletio je prvi kanader, u 7 bi trebao poletjeti još jedan, doznaje Radio Split u službi 112.

————————————-

5:38 Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split Ivan Kovačević u najnovijem javljanju u program Radio Splita izjavio je da se i dalje nalazi u Strožancu.

– Većina snaga je tu, sinoć smo opet imali borbu za kuće, ali uspjeli smo srediti stanje, požar sada ide dalje brdom, više kućama ne prijeti, rekao je Kovačević.

– Što se tiče vjetra, čini nam se da će jutros biti situacija povoljna, čim kanaderi budu mogli poletjeti, poletjet će. Imamo i svježih snaga, došle su nam kolege iz Varaždina, Karlovca, Zagreba, Sesveta… Znači, iz cijele Lijepe naše imamo svježe snage, dodao je.

Kaže da se ne može još reći da je sve gotovo, s obzirom da ima još izdimljavanja.

– Ne može se to sanirati sve, ali nije ništa alarmantno. U Tugarima i dalje također gori, ali ništa nije ugroženo što se tiče objekata i ljudi. Trenutno je najkritičnija južna strana brda Perun i ovdje u Strožancu, rekao je još Kovačević.

Na pitanje novinara što učiniti u slučaju prodimljavanja, Kovačević je kratko savjetovao: – Zatvoriti prozore objekata i vozila, ako imate gumu doma, polijevajte, zovite vatrogasce… Ako možemo, doći ćemo, ali rastegnuti smo, ovdje stotinu kuća ima, a uz skoro svaku je cisterna da ih možemo braniti, zaključio je.

————————————

Torcida živim zidom branila kuće

5:20 Brojna vatrogasna vozila stigla su oko 4 sata u Strožanac. Vatrogasci, HGSS i brojni građani branili su kuće od vatre koja se spuštala prema moru. Perun i kuće branili su i pripadnici Torcide, njih jako mnogo koji su napravili živi zid i obranili kuće. Ljudi su stizali iz raznih krajeva Hrvatske. Organizirane evakuacije nije bilo, ali ipak su mnogi odvodili djecu noseći najnužnije sa sobom. Mnogi stranci napuštali su apartmane.

Zbog požara su zatvorene: brza cesta Solin-Klis (DC1) u oba smjera, županijska cesta Tromilja-Šibenik (ŽC3277), županijska cesta Žrnovnica – Srinjine (ŽC6142) i županijska cesta Mravinci-Žrnovnica (ŽC6270), javlja Slobodna Dalmacija.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content