HSP: Splitski orjunaši opet progone pravaše!

Svima je jako dobro poznato da je u povodu uprizorenja Frljićeve predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu Hrvatska stranka prava na svim razinama uložila žestoke prosvjede protiv izvođenja iste, jer ni sadržajno ni umjetnički ne zadovoljava kriterije potrebne za izvođenje u hramu splitske kulture. Pogotovo što se u istoj vrijeđaju i vjerski i nacionalni osjećaji Hrvata, katolika i pripadnika drugih religija.

Na samom početku predstave imali smo postupanje policije i to interventnih snaga koje su pravaše koji su pjevali „Zovi samo zovi…“ pod prijetnjom prisile izbacili iz kazališta i protiv svih podnijeli prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira i „osobito drskog“ ponašanja.

Operacija kažnjavnja pravaša, redom dužnosnika HSP-a Splitsko dalmatinske županije na čelu s predsjednikom ŽV Ivicom Vladavom, provedena je na način da su njihovi predmeti razbacani na nekoliko sudova u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sučeljavanja su redom odbijena, argumenti jezovito brzo otklanjani, primjedbe na proces zanemarene, zahtjevi odvjetnika za objedinjavanjem procesa otklonjeni.

Na primjedbe odbrane da su tijekom izvođenja te sramotne predstave i pristalice te predstave (odreda splitski orjunaši koji su dobili ulaznice za predstavu, za razliku od pravaša koji su ih kupili) pjevale i galamile i da se ako smo pravna država i protiv istih trebaju provesti postupci po istom Zakonu.

Zašto policijski službenici nisu i protiv splitske orjune podnijeli optužne prijedloge? Jesu li imali nalog „odozgo“ da se postupci vode samo protiv članova HSP-a, kao što je javni pogovor po Splitu? Žele li nam opet pokazati, „mi smo vlast u Splitu i biti će po našem“ i „mi možemo što hoćemo“? Budući se u najvećem broju radi o hrvatskim braniteljima i pripadnicima HOS-a, tim više nam daje za pravo da opravdano sumnjamo da se radi o pravosudnom progonu naših članova i dužnosnika.

Nadalje, Zakon po kojem su kažnjeni u svojim kaznenim odredbama visina kazne određena je u protuvrijednosti valute koja ne postoji već 15 godine, a po zakonu iz komunističke Jugoslavije. Jednostavno nam je neprihvatljivo da se nakon 27 godina samostalne Hrvatske bilo tko u Republici Hrvatskoj sudi po zakonu iz komunističkog vremena. Je li na djelu ponovno uvođenje famoznog članka 133. kaznenog Zakona komunističke Jugoslavije i vraćanje verbalnog delikta i zabrana izražavanja javnog mišljenja.

Postupanje tijela kaznenog progona mora imati mjeru, mora biti ujednačeno i utemeljeno na Zakonu. Ne može se nešto proglašavati satirom kao u slučaju kaznene prijave HSP-a protiv Pupovčeva portala Novosti zbog izrugivanja s nacionalnom himnom, a performans splitskih HSP-ovaca osobito drskim ponašanjem!

Hrvatska stranka prava daje apsolutnu potporu svojim članovima i dužnosnicima koji su svim svojim civiliziranim postupcima nastojali spriječiti održavanje jedne blasfemične predstave, jednog opskurnog, netalentiranog i samoprozvanog umjetnika. Predstave koja je uz sve financirana novcima poreznih obveznika.

Od države Hrvatske samo tražimo jednakost svih pred zakonima.

HRVATSKA STRANKA PRAVA

Povjerenstvo za medije

Drago Marković

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content