LOŠO: Nakon Savudrijske Vale, nismo dugo čekali na novi pokušaj agresije na RH!

Njemački Deutsche Welle objavio je tekst o Pelješkom mostu u kojem stručnjaci iz BiH upozoravaju da prije izgradnje mosta treba riješiti pitanje morske granice između dvije zemlje. Pri tome se inzistira na slobodnom koridoru do otvorenog mora koji treba biti uspostavljen po važećim međunarodnim propisima.

U istom tekstu, sudski vještak u prometnim pitanjima i član Pomorskog društva BiH Ševal Kovačević podsjeća da je Sporazumom Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine dogovoreno razgraničenje između BiH i Hrvatske sredinom Malostonskog zaljeva, korištenje Luke Ploče pod “povoljnim uvjetima” za BiH na 99 godina i slobodan prolaz kroz zaleđe Neuma za potrebe Republike Hrvatske. Izgradnja Pelješkog mosta još uvijek je “otvoreno pitanje”, kako je to konstatirano i na nedavnoj zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH u Sarajevu, piše DW.

Za komentar ovog teksta i mogućeg ozbiljnijeg spora pitali smo admirala Davora Domazeta Lošu, piše Direktno.hr.

“Nakon Savudrijske Vale, nije trebalo dugo čekati na ponovni pokušaj agresije na Hrvatsku. U prvom je slučaju riječ bila o pseudopravnoj agresiji koju su izvršile Slovenija i Europska komisija, a naša je Vlada reagirala tako da se predsjednik Vlade išao pokloniti u Sloveniju, a prije toga vjerojatno i Komisiji. Da stvar bude gora, istog dana održan je sastanak Berlinskog procesa u Trstu ili obnova sugorata Jugoslavije”, rekao je admiral.

Sarajevo se poziva na sporazum Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine.

“Sada spominju taj sporazum, a u slučaju Slovenije spominjali su dogovor Račan-Drnovšek. Taj sporazum ne postoji, Tuđman je tada bio bolestan!”.

Admiral poručuje da se naša vlast još jednom bavi stvarima koje ne razumije i ne želi razumjeti.

“Nije grijeh biti u zabudi, ali jest grijeh ustrajati na njoj. Pozivat će se na taj presedan, ali ovdje nije riječ o samo jednom spoju, nego bi koridor išao kroz cijele hrvatske teritorijalne vode, sve do Visa!”, jasan je Lošo.

Iza cijele priče stoje – Turska i Njemačka!

Admiral tvrdi da iza cijele priče stoji turska geopolitika.

“Nisu uspjeli u davnim vremenima, pa sada preko Federacije BiH pokušavaju presjeći Hrvatsku i Jadran. Nikakvi dogovori i pregovori ne dolaze u obzir, potrebno je istog trenutka raspisati referendum o proglašenju gospodarskog pojasa po uzoru na referendum o neovisnosti. To je suverenistička politika, tu nema rasprava. Taj most treba početi graditi odmah, ništa ovdje nije sporno, on se gradi u našim unutarnjm vodama”, dodao je admiral.

Ako se popusti, pa makar i malo, nastavlja Lošo, slijedit će Prevlaka, pa ade na Dunavu, zatim granica u Banovini kod Hrvatske Kostajnice…

“Zanimljivo je da je priča objavljena u njemačkim novinama. Njemačka danas vodi otvorenu protuhrvatsku politiku. Žele nas uvaliti u zapadni Balkan koji bi kontrolirati oni, no Predsjednica je odigrala odlično sa summitom Inicijative triju mora u Varšavi. Hrvatska se treba vezati uz Višegradsku skupinu, a Trump je Poljsku nakon posjeta etiketirao kao glavnog partnera SAD-a. Nakon toga, vidjeli smo kako je Macron primio Trumpa… Predsjednik Vlade ne bi trebao olako prijeći preko ove priče, inače će nam se vratiti kao bumerang. Ne smiju iskoristiti naše slabosti kao u slučaju Savudrijske Vale. Ovo je samo medijski iskaz, no iza toga stoji njemačka geopolitika koja nas želi i dalje pritiskati i igrati na kartu Srbije. Uglavnom, ustoličenje Vučića za predsjednika Srbije bilo je ustoličenje njega kao predsjednika zapadnog Balkana. Dakle, referendum i gospodarski pojas!”, zaključio je admiral Davor Domazet Lošo razgovor za Direktno.

Podsjetimo, Europska komisija početkom lipnja Hrvatskoj je dodijelila 357 milijuna eura za projekt izgradnje Pelješkog mosta. Odluku o prihvaćanju financiranja projekta potpisale su povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. U izgradnji Pelješkog mosta Europska unija financijski će sudjelovati s 85 posto ukupne cijene projekta.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content