LOŠO: Predsjednica odlično detektirala važnost Jadrana, zna ‘voditi igru’

Kome odgovara nastali kaos i nasilje u Hamburgu, gradu koji je od četvrtka pretvoren u ratnu zonu, u kojemu je ozlijeđeno je 213 policajaca, a mediji na odgovornost pozivaju vladu kancelarke Angele Merkel? Sve je počelo kao mirni prosvjed koji je trebao pokazati da su ‘čelnici summita G20 odgovorni za rat i glad u svijetu’… Postavili smo to pitanje admiralu Davoru Domazetu Loši koji je za Direktno odgovorio ne samo na ovo pitanje, već se osvrnuo i na poteze predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali i na iznimno važnu ulogu Hrvatske u budućoj raspodjeli vlasti u svijetu.

Iako je rušilački nastup u Hamburgu teško na prvi pogled razumom shvatiti, admiral ukazuje na to kako je cijela situacija predvidljivo jasna te pojašnjava na koji način treba iščitavati taj kaos.

“Pitanje koje treba postaviti je kome ovakvo nasilje šteti, a kome to ide u prilog? Kao prvo, to nedvojbeno šteti Njemačkoj, koja je vodeća sila Europe. Drugo – nasilje se dogodilo u Europi. To je za mene potvrda da, kao i ranije s migrantskom krizom, netko ima interes stvoriti kaos. Ponovio sam i prije i opet ću ponoviti – onaj tko vlada Europom, njezinim srcem, a to je srednja Europa, taj vlada svijetom. Stvari se trebaju gledati malo šire od samo jedne situacije poput ove strahote u Hamburgu. To je sljedeće: bitna je nova igra, a ona se zove igra triju mora – Baltik, Crno more i Jadran. Onaj tko kontrolira ova tri mora postaje veliki igrač i ići će u igru s Rusijom. A to su jedino, dakako, Sjedinjene države. Tako se u geostrategiji razmišlja. U tom kontekstu treba gledati i ovaj kaos u Hamburgu”, tumači admiral.

Bumerang zbog krivih poteza

Napominje kako je Njemačka najviše sama kriva za situaciju u zemlji i da joj se i ovaj slučaj u Hamburgu vraća kao bumerang zbog politike u migrantskoj krizi.

“Njemačka plaća pogrešan pristup kancelarke Merkel. Nažalost ne plaća samo Njemačka, već i cijela Europa. Ne bih želio da se moje riječi ostvare, no determinirani kaos je krenuo. Sad moramo biti spremni da će se ovakvi neredi sve učestalije ponavljati i ne samo u Njemačkoj nego i u ostatku Europe”, upozorava naš sugovornik te dodaje kako se jednom mora platiti cijena za poteze koje učinite.

Na pitanje gdje je tu naša Hrvatska i možemo li imati kakav utjecaj na situaciju u Europi, admiral je odgovorio s riječju ‘itekakav’ te istaknuo da treba gledati s velikom pozornošću poteze predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji pokazuju, tvrdi Lošo, kako je odlično detektirala značaj Jadrana, shvatila što je geopolitika i kako se u njoj vodi ‘igra’.

Shvaća li Plenković geostrategiju?

“Ako Predsjednica ustraje u ovakvoj strateškoj politici koju je pokrenula svojim potezom i ulogom u Poljskoj, Hrvatska je na jako dobrom putu da postane stabilizirajući elemenat Europe. Predsjednica mora još dati ‘hrvatski štih’ ovoj politici. Da pojasnim – budući da se Hrvatska nalazi na Jadranu, na jednoj od četiri stožerne gravitacijske točke Europe, naša zemlja, tj. naša Predsjednica može odigrati jako značajnu ulogu. Nemojte zaboraviti da Predsjednica ima kršćanski katolički identitet. A to je ono što Europi nedostaje. Isto tako, nemojte nikako ni u jednom trenutku zaboraviti kako je Donald Trump označio Poljsku kao glavnog saveznika SAD-a”, ističe admiral te dodaje:

“Kao što sam rekao, Predsjednica je odlično prepoznala i povukla potez u Poljskoj, budući da je Hrvatska glavna točka na Sredozemlju, na kojem će se odigravati geostrateška igra vladanja u budućnosti. No sada je pitanje razumije li i predsjednik vlade Andrej Plenković geopolitiku”, napominje Lošo za Direktno.

Zanimalo nas je kakav bi to ‘hrvatski štih’ Predsjednica, po njemu, trebala učiniti da pojača hrvatsku ulogu u geostrateškom preslagivanju, na što je admiral imao spreman odgovor.

“Predlažem da prvom prilikom Predsjednica okupi sve Baltičke zemlje, uključujući Mađarsku, Sloveniju, Poljsku, Češku, Slovačku na idući summit u Hrvatskoj. I to ne u Zagrebu, nego na Jadranu. Bit ću još precizniji, na otoku Mljetu, simbolično, jer je najjužniji i geostrateški iznimno važan”, poručuje Davor Domazet Lošo.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content