OLUJIĆ: DORH bi trebao pokrenuti predistražnje radnje protiv GLAS-a

Zastupnici novoosnovane stranke GLAS, Građansko-liberalnog saveza, priznali su da su se njihovi zastupnici izabrani u Skupštinu Grada Zagreba deklarirali zastupnicima Hrvatske stranke umirovljenika da ne bi izgubili više od 160 tisuća proračunskih kuna, o čemu je pisao portal Direktno.

Bivši glavni državni odvjetnik Željko Olujić smatra da je “to je jedan amoralan akt i nije čudo kad se ima u vidu činjenica da to čine ljudi koji su se izdvojili iz Hrvatske narodne stranke i koji su se i prije pokazali kao prava klijentelistička stranka. Tu prije svega mislim na Anku Mrak Taritaš i Vesnu Pusić”.

“Nešto što je legitimno ne mora biti moralno. Mislim da to nije ni legitimno niti zakonito. No danas se štošta događa na političkoj sceni i tu su očito potrebni dodatni kontrolni mehanizmi.

Po mom mišljenju, tu bi se radilo o jednom fiktivnom pravnom poslu koji je u svakom slučaju i nedopušten i protuzakonit”, ističe Olujić.

“Mora se vidjeti tko je to inicirao, kakva je pozicija te nove stranke i ima li već svojstvo pravne osobe. Ako ima, može se pokrenuti kazneni postupak i protiv pravne osobe, ali u svakom slučaju trebalo bi temeljito istražiti radi li se o kaznenom djelu. Razumna sumnja svakako već postoji.

Državno odvjetništvo mora postupati kada do njega dopre glas. Ovu informaciju su prenijela sredstva priopćavanja i to je dovoljno da Državno odvjetništvo pokrene predistražne radnje u skladu sa zakonom. Ne moraju postupati samo kada dobiju prijavu, nego i kada do njih dopre glas kako se to kaže”, zaključuje Olujić.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content