OLUJIĆ I MILJEVIĆ Pozdravljaju izbor Sesse za čelnika Vrhovnog suda, ali upitna je procedura

Saborski Odbor za pravosuđe podržao je u četvrtak prijedlog predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da se Đuro Sessa izabere za čelnika Vrhovnog suda, ali nakon što su neki članovi oporbe napustili sjednicu Odbora. Da je zadovoljan izborom, potvrdio je u razgovoru za Direktno bivši glavni državni odvjetnik Željko Olujić. S njim se složio i odvjetnik Veljko Miljević koji sam postupak izbora čelnika Vrhovnog suda smatra upitnim.

Podsjetimo, predsjednica Republike Hrvatske u ponedjeljak je u Hrvatski sabor uputila prijedlog da sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa bude predsjednik Vrhovnog suda umjesto Branka Hrvatina, kojemu 19. srpnja istječe mandat.

Kako je rekao Olujić, izbor kolege Đure Sesse je više nego dobar, jer dolazi iz pravosudnih krugova.

“On je višegodišnji karijerni sudac i vrlo je temeljit. Što je posebno zanimljivo, bio je dugogodišnji predsjednik udruge sudaca, a u vrijeme rata bio je u diplomatskoj službi. Sve to govori da se radi o čovjeku koji će na visokoj funkciji svakako biti od velikog značaja”, ustvrdio je Olujić.

Budući i da osobno poznaje Sessu, Olujić vjeruje da neće samo figurirati na tom mjestu nego da će i kreativno djelovati s obzirom na zahtjeve trodiobe vlasti – zakonodavne, izvršne i sudbene.

“Smatram da će kolega Sessa na zahtjeve sudbene vlasti vrlo odgovorno odgovoriti, budući da i zakonodovna i izvršna vlast žele vršiti pritisak. Vjerujem da kolega Sessa to neće dopustiti. Poradit će na učinkovitosti sudbene vlasti. Ono što je važno, učinit će da se smanji broj riješenih predmeta na sudovima”, poručio je u razgovoru za Direktno bivši glavni državni odvjetnik Željko Olujić.

S Olujićem se u izboru čelnika Vrhovnog suda slaže i odvjetnik Veljko Miljević koji ističe da je Đuro Sessa u poplavi kandidata za predsjednika Vrhovnog suda “još najnormalniji izbor s obzirom na njegovu dosadašnju karijeru”. No, ističe problem procedure izbora predsjednika Vrhovnog suda.

“Ako želimo očuvati ravnotežu između različitih segmenata u trodiobi vlasti onda bi trebalo biti tako da Vrhovni sud prvo objavi natječaj ili oglas. Potom suci Vrhovnog suda provode postupak izbora te izaberu primjerice tri kandidata, i ako je baš potrebno, predaju tu listu predsjedniku RH (ili predsjednici RH) twe se svu trojicu daje na mišljenje. No, trenutno je obrnuto. Ovaj je Odbor za pravosuđe trebao dati prethodno mišljenje o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda. Kakav je to Odbor koji daje prethodno mišljenje na kraju procedure, i to nakon što je predsjednica Republike Hrvatske predložila samo jednog kandidata za mišljenje?”

Kako je naglasio Miljević, Sessa će za predsjednika Vrhovnog suda biti imenovan u petak ili u ponedjeljak u Saboru.

“Bih li se ja odlučio za imenovanje predsjednika Vrhovnog suda u ovakvoj proceduri koja traje 27 godina u hrvatskom pravosuđu i u ovakvom krnjem sastavu, kada je predsjednik Odbora Orsat Miljenić napustio sjednicu Odbora kao i gotovo polovica Odbora, o tom potom. Ali, formalna procedura je zadovoljena. Oni kvorum imaju. Ovako je procedura propisana Ustavom zadovoljena. Gotovo je sigurno da će Sessa biti imenovan u petak ili ponedjeljak. Međutim, trodioba vlasti u ovom slučaju nije zadovoljena. U izboru predsjednika Vrhovnog suda, predsjednica RH ima previše ovlasti”, poručio je odvjetnik Veljko Miljević u razgovoru za Direktno.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content