Predsjednica otkrila što je Trumpu rekla o BiH i arbitraži sa Slovenijom

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u Varšavi se obratila hrvatskim novinarima nakon što je završio službeni dio programa na obilježavanju Inicijative triju mora.

“Razgovarali smo o mogućnostima zajedničkog poslovanja, posebno sam naglasila sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i zajedničku suradnju u različitim poljima, a dotaknuli smo se i stanja na jugoistoku Europe, posebno kada je riječ o Bosni i Hercegovini”, rekla je Predsjednica o razgovoru s američkim kolegom Donaldom Trumpom.

Poručila je da je poruka predsjedniku Trumpu bila da moraju pratiti stanje u BiH i pomoći joj na putu europskih integracija. Kako tvrdi, njeno integriranje u EU i NATO preduvjet je trajne sigurnosti i stabilnosti.

“Tražila sam i tješnju suradnju između naših službi oko razmjene podataka oko ekstremista, njihovih kretanja i slično. Moj naglasak bio je na jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda s ostalim narodima u BiH”, kazala je dodavši da o ustroju te zemlje nisu razgovarali.

Slovenski predsjednik Borut Pahor ranije je rekao da je Trump prihvatio njegov poziv da posjeti Sloveniju.

“Ja sam isto tako pozvala predsjednika Trumpa u posjet Hrvatskoj, rekao je još prošli put da prihvaća, no moramo biti realni kada je riječ o njegovom rasporedu. Vidjet ćemo, možda se i ostvari, možda posjeti obje države istovremeno”.

Razgovora je bilo i o arbitraži.

“Razgovarali smo o tome na moju inicijativu, izvijestila sam ga o svim detaljima, o hrvatskoj poziciji i stajalištima, cijenimo činjenicu da SAD drži neutralnu pozciju i da je ovo bilateralni spor između Hrvatske i Slovenije”.

Dodala je kako se nada da će LNG terminal biti riješen u roku od dvije godine.

“Vlada treba donijeti odgovarajuće odluke i poteze, podcrtat ću da je taj projekt iznimno bitan, kako Amerikancima, tako i nama u Hrvatskoj i svima na prostoru srednje Europe. Energetska neovisnost preduvjet je i političke neovisnosti i stabilnosti te gospodarskog napretka i razvitka”, poručila je Grabar-Kitarović.

Pitali su je i što misli kakve će biti reakcije iz Berlina i Moskve.

“Mislim da bi reakcije trebale biti pozitivne, riječ je o europskoj inicijativi, ona bi trebala brisati granice i ostatke podjela, ona nije američki trojanski konj, nije usmjerena protiv Njemačke i Rusije, nego je usmjerena na dobrobit svih građana srednje Europe. Mi smo tržište od 100 milijuna ljudi, mogli bi dostići gospodarstvo kao što je Kanada ili Rusija. Zašto bi ikome smetalo da 12 država u srednjoj Europi razgovara kako unaprijediti vlastiti život?”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content