Predstavljen program svečanosti u Kninu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Održana je konferencija za novinare u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja na kojoj su članovi Organizacijskoga odbora za središnje obilježavanje predvođeni predsjednikom Odbora državnim tajnikom Tomislavom Ivićem predstavili planirani program svečanosti u Kninu.

Uoči obljetnice akcije ‘Oluja’ predstavljen je program u Ministarstvu obrane.

“Sve smo napravili kako bi na svečan i dostojanstven način proslavili jedan od najznačajnijih događaja u hrvatskoj povijesti. Pripreme su radile tri ministarstva. Ministarstvo obrane, unutarnjih poslova te Ministarstvo branitelja. Mi ćemo na svečan i dostojanstven način u petak 4. i subotu 5. kolovoza obilježit ovaj dan.

“Imamo revijalne nogometne utakmice u petak 4. kolovoza. U gradu Kninu će biti održana sjednica Vlade RH. U 20.30 sati je tradicionalni prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata.

“U subotu je budnica ulicama grada Knina koji će izvesti orkestar OSRH-a. Bit će polaganje zajedničkog vijenca i paljenje svijeća kod spomenika Pobjede na Trgu Ante Starčevića. Položit će Predsjednica, predsjednik Sabora, predsjednik Vlade te drugi predstavnici. Nakon toga selimo se na kninsku tvrđavu. Čitat će se povijesnica vojno-redarstvene akcije Oluja. Potom će biti zvonjava crkvenih zvona, a potom i podizanje zastave uz intonaciju i pjevanje hrvatske himne. Ispalit će se i 22 plotuna u spomen na 22. obljetnicu operacije ‘Oluja’.

Imat ćemo zračni mimohod, prvi puta će hrvatskoj javnosti biti predstavljeni helikopteri Kiowa te imat ćemo i prelet zrakoplova. Potom imamo obraćanje najviših dužnosnika. Obratit će se i dijete branitelja koji je stradao u vojno-redarstvenoj akciji Oluja. Inicijativa da se govori drže na kninskoj tvrđi zapravo inicijativa Ministarstava te Udruga iz Domovinskog rata. Ovo je mjesto odabrano zbog simoblike. Potom ćemo imati svečani mimohod povijesnih postrojbi. Potom će se održati i misa za Domovinu. U 13.30 sati je zajednički ručak dužnosnika i uzvanika s građanima u parku Dr. Franje Tuđmana. Navečer je koncert grupe ‘Prljavo Kazalište’.”, zaključio je Ivić.

Ministar branitelja Tomo Medved također se oglasio o proslavi u Kninu.

“Taj dan u RH obilježit ćemo na najbolji mogući način. Važno je naglasiti da Ministarstvo hrvatskih branitelja pored toga što sudjeluje u obilježavanju, niz godina unazad podržava i obilježavanje Oluje u svim većim gradovima u Hrvatskoj. Tako će biti i ove godine. Sudjelujemo u financijskoj potpori dolaska hrvatskih branitelja stradalnika Domovinskog rata u Knin. Do sada smo organizirali 67 autobusa iz cijele RH. I dalje za to imamo zahtjeve branitelja iz Domovinskog rata. Pozivam sve domoljube da dođu u Knin kako bismo zajedno na dostojanstven način obilježili najznačajniji dan u novijoj hrvatskoj povijesti. Pozivam sve da na prigodan način izvjese državna obilježja kako bi i na taj način doprinijeli obilježavanju ovog značajnog datuma”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Potom se osvrnuo i na program i na govor djeteta stradalog hrvatskog branitelja.

“Radi se o djevojčici kojoj je otac stradao u Oluji, a o kome se radi doznat ćete toga dana”, rekao je Medved.

hu-benedikt.hr/direktno.hr

Odgovori

Skip to content