SJEVERNA KOREJA Amerikancima prekipjelo: ‘Upotrijebit će vojsku protiv Kima’?

Foto: Reuters

Prvi čovjek Sjeverne Koreje Kim Jong-Un kazao je u utorak da je ispaljivanje projektila 4. srpnja, na američki državni praznik, “dar američkim gadovima”

Američka veleposlanica pri UN-u izjavila je u srijedu da će Washington upotrijebiti svoje “značajne vojne snage” u Sjevernoj Koreji ako će na to biti primoran, nakon što je Pjongjang u utorak obavio testiranje interkontinentalnog projektila.

“Sjedinjene Države spremne su iskoristiti čitavu lepezu svojih sredstava” uključivo i vojna, kako bi se obranile, rekla je Nikki Haley u govoru na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, dodajući ipak da bi više voljela da stvari “ne odu u tom smjeru”.

Ona je naglasila da će SAD, uz podršku Francuske, predložiti UN-u nove sankcije protiv Sjeverne Koreje, ali je Rusija odmah upozorila da će se tome usprotiviti.

“Sljedećih dana ćemo predstaviti rezoluciju koja biti odgovor na eskalaciju Sjeverne Koreje”, dodala je Haley u UN-u.

Rusija koja raspolaže pravom veta kazala je da će se usprotiviti novim sankcijama kao i vojnom odgovoru.

Prvi čovjek Sjeverne Koreje Kim Jong-Un kazao je u utorak da je ispaljivanje projektila 4. srpnja, na američki državni praznik, “dar američkim gadovima”.

“Svi moraju priznati da sankcije neće riješiti problem”, izjavio je pomoćnik veleposlanika Rusije pri UN-u Vladimir Šafronkov, dodajući da je “neprihvatljiv svaki pokušaj opravdavanja vojnog rješenja”.

Autor: HINA

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content