Suze sina razmetnoga

Foto Tom Dubravec/Hanza media

Bivši predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader nakon nepunih osam godina mandata, posljednjih osam godina života proživljava svoju kalvariju. Cijeli svijet je bio njegov, živio je ne na visokoj nozi, on uopće nije hodao zemljom, živio je u oblacima, opijen moći i novcima.

Namakao je silne novce i kuće, njegova je obitelj samo za avionske karte do SAD-a trošila milijune kuna. Sve to nije moglo proći nezapaženo ni domaćim ni stranim kriminalistima. Morao se povući s funkcije, odmah se kao konjokradica dao u bijeg da bi bio uhićen u stranoj zemlji i iz nje isporučen.

Nakon toga slijede privođenja, pritvaranja i suđenja, koja još traju. Nije isključeno kako će na kraju biti proglašen nevinim, jer se s našim pravosuđem nikada ne zna.

U predahu između brojnih ročišta piše knjige. Jedna je već promovirana u Zagrebu i u Splitu, na promocije nitko od njegovih stranačkih obožavatelja i sljedbenika nije došao, nitko osim onih koje je osobno zadužio novcima i povlasticama. Možda će svoju trilogiju koju najavljuje završavati u zatvoru, tamo su Moša Pijade i Rodoljub Čolaković preveli Kapital.

Cilj mu je, veli, rasvijetliti vrijeme i politička pitanja koja je rješavao kao predsjednik Vlade, jer drugi koji u svemu tome nisu sudjelovali krivotvore povijest.

Piše o Arbitražnom sudu, ZERP-u, detuđmanizaciji, Haaškom sudu i nacionalnim manjinama. Veli kako je u važnim odlukama uvijek bio u pravu, uvijek u interesu Hrvatske čijeg ni pedlja teritorija ne bi nikome dao, a procesi protiv njega su, naravno, politički.

Stvari, međutim, stoje malo drukčije. Sanader se povukao iz politike prije potpisivanja arbitražnog sporazuma sa Slovenijom na koji je tobože bio primoran, ali to tek sada spominje kao razlog odlaska. Još uvijek ni riječi nije kazao o tome tko je na njega vršio pritisak i nije li otpor tom pritisku bio razlog da ostane, a ne da netragom nestane.

Suspendirao je gospodarski pojas, poklonio Inu i Plivu stranim predatorima, potpuno sračunato podijelio je HDZ u BiH i time bitno oslabio poziciju hrvatskog naroda u susjednoj državi, dao SDSS-u neprimjerene političke privilegije, hvalio se po svijetu uspješnim obračunom s nacionalistima, progonio generale i vodeće ljude Domovinskog rata, pa čak i novinare, blisko surađivao s medijima koji su tradicionalno neprijateljski nastrojeni prema Tuđmanu i HDZ-u i od njih zadobivao zaslužan aplauz.

Politička karijera, politička bilanca i važne odluke Ive Sanadera su, s gledišta nacionalnih interesa, u znaku potpune katastrofe. Baš sudionici važnih događaja znaju biti najveći krivotvoritelji i najveći manipulatori, jer, dakako, uvijek polaze od osobne pozicije i osobnih interesa, nastojeći sebe proslaviti, zaštititi ili opravdati.

Autor: Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content