Marijana Petir: Hrvatska mora osuditi zločine i odati pijetet žrtvama komunizma

Europa obilježava Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, uspostavljenog rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2008.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir najoštrije je osudila sve zločine počinjene za vrijeme totalitarnih i autoritarnih režima te izrazila suosjećanje s obiteljima žrtava tih zločina.

“Važno je da istina o zločinima svih režima iziđe u javnost jer je to jedino pravedno prema žrtvama i njihovim obiteljima. Hrvatska se mora suočiti sa svojom prošlošću, osuditi zločine, odati pijetet žrtvama i cjelovito prikazati povijest jer će tako pokazati odgovornost. Dugujemo to našem narodu koji je predugo živio u tamnici brojnih zločina i stradavanja, kršenja ljudskih prava i sloboda, kao i proganjanja neistomišljenika.

Kada govorimo samo o razmjerima počinjenih komunističkih zločina ne možemo ne spomenuti veliki broj neoznačenih grobišta, u Hrvatskoj više od 700, u Sloveniji više od 500, među kojima su najmasovnija u Teznom u Maceljskoj šumi i Jazovki”, naglasila je Petir.

Petir je kao zastupnica u Hrvatskom saboru bila jedna od autorica Zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata usvojenog 2011. Na temelju njega je osnovan i Ured za pronalaženje i obilježavanje grobova žrtava komunističkih zločina, no u prosincu 2012. godine Vlada RH ukinula je i Zakon i Ured premda je do tada u Hrvatskoj pronađeno 718 grobnica u kojima se nalazi 89.000 tijela.

Rezolucijom su pozvani parlamenti i vlade svih država članica Europske unije, država kandidatkinja za EU, kao i zemalja povezanih s Europskom unijom, na usvajanje i provedbu te Rezolucije. Hrvatska se tako pridružila većini država članica EU koje na preporuku Europskog parlamenta obilježavaju taj dan.

Zajedno s Estonijom, Latvijom, Litvom, Slovenijom i Švedskom, Hrvatska taj dan obilježava 23. kolovoza, dok neke druge članice taj dan obilježavaju 27. siječnja – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

MISIJA / WWW.PETIR.EU

Odgovori

Skip to content