Porez na nekretnine – Kako je Linić počeo igrokaz, pa nastavio SDP, HDZ…

Podsjetimo, zadnji pokušaj uvođenja poreza na nekretnine, koji je gurao bivši ministar financija Slavko Linić, neslavno je propao 2012. prvenstveno zbog otpora građana i neslaganja u Kukuriku koaliciji poradi padanja rejtinga tada vladajućih koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a.

Pod pritiskom Europske komisije Milanovićeva vlada još jednom je aktivirala Linićev model, najavivši uvođenje poreza na nekretnine početkom 2015., ali je realizaciju na kraju ipak odgodila jer bi joj takav potez zasigurno naštetio u predizbornoj godini.

Bivši premijer Orešković, u mandatu koji je kratko trajao, također je najavio da će uvesti porez na nekretnine, pri čemu je naglasio da će se fokusirati na nekretnine koje nisu u funkciji ili na vlasnike koji imaju više nekretnina.

A sada je na scenu stupio premijer Plenković pokušavajući ono što nije uspjelo Liniću, Milanoviću i Oreškoviću – konačno progurati porez na nekretnine. I to suvislo objasniti narodu kako je to za njegovo dobro.

Gotovo je uspio.

No, ipak mesijanskim presijecanjem gordijskog čvora Plenković je (privremeno) odustao pokušavajući politički profitirati iz novonastale, prilično užarene situacije.

HDZ je, dakle, privremeno odustao od uvođenja poreza na nekretnine za koji se zalagao.

A on sam je još donedavno bio vrlo glasan u predizbornoj kampanji u protivljenju istom, plakati su vrištali posvuda “NE POREZU”.

Dok sada vrišti NE porezu iz SDP-a koji ga je niz godina pokušavao na bilo koji narodu prihvatljiv način implementirati.

Prelistajmo, onako brzinski, što su sve govorili junaci i heroji naše političke scene:

Tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je ocijenio kako porez na imovinu vodi potpunom osiromašenju najširih slojeva pučanstva: “Vlada u ovih godinu dana nije bila u stanju pokrenuti nijedan investicijski ciklus pa je normalno da proračunske rupe pokušava popuniti na najbrutalniji način, jer ovo je brutalan napad na hrvatske građane”, ustvrdio je tada Karamarko, piše express.hr

Domagoj Ivan Milošević je 2013. godine podsjetio je kako su hrvatski građani desetljećima ulagali u nekretnine i tako štedjeli, što je, isticao je tada, vrlo važna politička i ekonomska činjenica. “A i ako to zanemarimo u situaciji pada kupovne moći, inflacije i nezaposlenosti, raspravljati o ovom Zakonu je zastrašujuće opasno”, istaknuo je Milošević 2013. godine.

“Porez na imovinu udar je na građane koji su desetljećima štedjeli gradeći vikendice. Ljudi u mirovini u njima neće moći uživati jer će ih biti prisiljeni prodavati. Osim njih, porez neće moći plaćati ni vlasnici u prvom redu do mora, u slučaju da se porez bude procjenjivao prema vrijednosti kuća. Tada će ih biti prisiljeni prodavati strancima i Hrvati nakon stoljeća onoga što su čuvali, ovoga puta to neće moći sačuvati”, u studenom 2012. godine upozoravao je Božidar Kalmeta.

HDZ-ov Josip Križanić tada je otišao još korak dalje nazvavši prijedlog poreza na nekretnine veleizdajom.

Godinu dana kasnije, u studenom 2013. godine, HDZ-ov Ivan Šuker ideju poreza na nekretnine nazvao je dokazom promašene porezne i fiskalne politike, dodavši da bi takav porez građane bacio na koljena.

“Riječ je o porezu na nekretnine, a ne o porezu na imovinu. Vlada namjerava oporezivati nekretnine koje su građani mukom stekli i cijeli život otplaćivali“, upozoravao je i predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat.

U osudama je prednjačio i sadašnji ministar Goran Marić. “Novi porez na nekretnine samo je dodatni uteg i stanovništvu i gospodarstvu, a tvrdnja Vlade da je to porez na bogate je velika obmana. Više vrijedi jedna umjetnina novopečenih bogataša u Hrvatskoj, nego većina naših stanova, a na to neće plaćati porez”, govorio je Marić u studenom 2012. godine.

A gotovo groteskno izgleda tekst koji stoji u arhivima stranice HDZ-a pod naslovom “HDZ oštro protiv poreza na imovinu” sa potpredsjednikom Bošnjakovićem na slici. Vrhunac groteske su riječi da je “Linićev prijedlog zakona veleizdajanacionalnih interesa, jer će za posljedicu imati prisilnu rasprodaju nacionalnog blaga”.

Ovome zaista ne treba ništa dodati.

SDP i porez na nekretnine

Oporbeni SDP je doživio obrnutu evoluciju: od strastvenog zalaganja za porez na nekretnine dok je na vlasti do još strastvenijeg protivljenja dok je u oporbi.

SDP-ov zastupnik “zabrinuti” Peđa Grbin tako je ovih dana upozoravao da bi nepripremljeno uvođenje poreza na nekretnine moglo stvoriti kaos.

Nasuprot njemu, bivši vođa SDP-a iz sjene Slavko Linić jasno potvrđuje da je porez na nekretnine bio čak dio famoznog Plana 21 u sklopu SDP-ove predizborne kampanje, te da su sva SDP-ova današnja protivljenja porezu zapravo – bajke.

No, najsmješnije izgleda naglo probuđena referendumska svijest SDP-ovog Gordana Marasa. Naime, SDP je poznat kao stožerna stranka koja je namjeravala onemogućiti i čak ukinuti referendumsko izjašnjavanje u ionako ekstremno teškim uvjetima za prikupljanje potrebnog broja potpisa u samo dva tjedna. Grčevito se SDP lažiranjem broja birača borio i protiv više od 380.000 skupljenih potpisa za referendun o izmjeni izbornog zakona koji bi donio veliki boljitak hrvatskim građanima.

Sada odjednom SDP postaje vođa referendumskog pokreta s antiporeznih barikada, pa objavljuje njegov ugledni član na Facebooku:

“Zdravko Marić i Andrej Plenković nam objašnjavaju da će porez na nekretnine, što se iznosa tiče, samo zamijeniti komunalnu naknadu. To naravno nije istina. Iznos koji ćemo platiti biti će u startu oko 400 mil. kn viši. Za koju godinu će još porasti. Ne smijemo to dopustiti i moramo zatražiti referendum koji će zaustaviti primjenu ovog poreza!”, poručuje Maras na svom Facebooku.

A još 13. listopada 2013. o porezu na nekretnine imao je “čvrsto mišljenje” da je uvođenje tog poreza umjesto komunalnih naknada “pitanje vremena”: “Oni koji imaju više trebaju više i platiti. Za Hrvatsku je bolje da prijeđe na takav sustav te da se lokalne jedinice financiraju iz tog poreza. Mislim da će zakon u primjenu iduće, ili godinu iza”, predviđao je tada Maras, koji je po silasku s vlasti sada ljuti protivnik tog poreza.

A što reći o HNS-u, glavnom koalicijskom partneru SDP-a u prošloj Vladi, a još glavnijem HDZ-ovog u ovoj vladi osim: “A mi ćemo kao do sada, kako vitar puše”…

Što se zaista dogodilo da pokušaj uvođenja poreza na nekretnine, ovog puta, ipak ne prođe?

Odgovor je: Udruga Lipa prikupila je više od 124.000 potpisa za peticiju protiv poreza na nekretnine. Videonajava pokretanja referendumske inicijative članice Živog zida Martine Johnson Županić odgledana je gotovo 600.000 puta.

Jasno ko suza, čisti makijavelizam i “briga za glasače”.

No, kako god okrenuli Marasa, i naše političare, tako će oni promijeniti mišljenje.

Samo narod to treba shvatiti i povjerovati da je to zaista tako, jer je vrijeme iluzija i zanesenosti političkim strankama i njihovim vođama nepovratno prošlo.

Izvor: narod.hr/express.hr

Odgovori

Skip to content