Split će obilježiti 22. godišnjicu dolaska Vlaka slobode

‘Što još želite da vam obećam’, pitao je Tuđman, a s Rive se zaorilo ‘Vukovar, Vukovar!’

Na 22. obljetnicu dolaska Vlaka slobode iz Zagreba u Split, kada je mnoštvo Splićana skandiralo prvom predsjedniku Franji Tuđmanu i kada se na njegov upit ‘Što još želite da vam obećam’ s Rive zaorilo ‘Vukovar, Vukovar!’, gradonačelnik Andro Krstulović Opara želi obilježiti te događaje. Naime, Grad Split i Hrvatske željeznice u subotu organiziraju povratnu vožnju od Splita do Knina, doduše ne i do Zagreba, ‘Vlakom slobode’.

– S njom se na simboličan način želi obilježiti događaje iz kolovoza 1995. godine, kada je vojno-redarstvenom operacijom ‘Oluja’ oslobođena Hrvatska, uspostavljen ustavno-pravni poredak i povezan sjever s jugom, nakon čega je, na inicijativu predsjednika Franje Tuđmana 26. kolovoza 1995. godine tim prostorom prošao Vlak slobode – navode iz gradske uprave.

Tadašnjom vožnjom od Zagreba do Splita, dodaju, usputnim zaustavljanjima, među kojima je najznačajnije bilo ono u Kninu, državni vrh, predvođen predsjednikom Tuđmanom, je na najzorniji način pokazao da je ponovo uspostavljeno teritorijalno jedinstvo zemlje i da više ne postoji ni politička, ni vojna opasnost od snaga koje su htjele razoriti Hrvatsku.

Okupljanje uzvanika je u subotu, 26. kolovoza 2017. godine u 8,30 sati na željezničkom kolodvoru Split. Polazak u Knin je u 9,00 sati. U Kninu će se položiti vijenac na spomenik „Hrvatske pobjede ‘Oluja 95“, na Trgu Ante Starčevića. Polazak iz Knina natrag u Split predviđen je u 13,00 sati s dolaskom u Split u 14,30 sati. 

Izvor: Dalmatinski portal/Dalmacijanews

Odgovori

Skip to content