Tihomir Dujmović: Zapadno od Karlobaga nema luđaka ni djece u igri s fosfornim ampulama?

Cijela Dalmacija gori već danima. Ako je šteta, kako je priopćio gradonačelnik Splita, samo u splitskom požaru veća od 220 milijuna kuna, onda već sada možemo govoriti da će nas ovogodišnji požari koštati barem milijardu do dvije kuna. No svaki pokušaj da se ‘dublje’ uđe u priču o tome tko izaziva požare zapravo je zabranjena!

Stalno se maše s podatkom kako je ove godine podmetnuto 36 požara i da je uhićeno 16 osoba, što je nominalno točno i ujedno to je najveći broj uhićenih osoba na tu temu zadnjih godina. No to je ipak priča o velikoj laži, maloj laži i statističkoj laži, jer od tisuća požara – samo je za 36 konstatirano da su podmetnuti. Primjerice niti jedan požar tijekom ‘majke svih požara’, kad je gorjelo kod Splita, nije evidentiran kao podmetnut, što dakako ne znači da takvih nije bilo.

Statistički gledano, službeno niti jedan od dvadesetak požara koji su se formirali u nevjerojatnu liniju kada je gorjelo ‘na sve strane’ oko Splita nije bio podmetnut.

Jesmo li sigurni da je to prava istina?

Tko se i usudi pomisliti kako se požari kod nas masovno podmeću, da ih masovno podmeću oni koji su praktički jučer zapalili pola Hrvatske, ima tretman desničarskog luđaka. Tako je bilo i u Jugoslaviji: tko je shvatio i bio pripravan pojasniti kako se sprema velika Srbija, bio bi proglašen ludim nacionalistom. Onaj koji bi još na početku 1990. govorio da će nas Srbi napasti, bio bi tretiran kao paranoik koji, naravno, mrzi Srbe!

Nikada se na glas nije smjelo prokazivati velikosrpstvo, kao što se sada ne smije niti dvojiti o tome podmeću li Srbi požare. Ako sam dobro zapamtio, svih sedam uhićenih oko Kistanja bili su mladi Srbi. Bosanski Srbin je pak uhvaćen kako pokušava zapaliti Marjan, ali unatoč tome se na crti iracionalne rasprave ne smije niti pitati ‘pale li Srbi Dalmaciju?’. Zanimljivo, nije uhićeno sedam Slovenaca, Makedonaca ili Albanaca, dapače, niti jedan od uhićenih nije te nacionalnosti. Smije li se to uopće reći?

Žurim reći kako je jasno da nije nužno da požare izazivaju isključivo Srbi, ali zbog čega se ne smije postaviti pitanje, nakon svega što smo doslovno jučer od njih doživjeli, je li moguće da se kod ovakve mase požara barem dijelom uključila i neka organizirana akcija na tragu tihog rata protiv Hrvatske? Pa nema što nam još ‘jučer’, u ratu, nisu napravili – ubili, spalili i uništili! Nikada se nisu ljudski ispričali, kune ratne odštete nisu platili, na svaku godišnjicu Oluje bljuju otrov po nama i posve je jasno kako se starih ciljeva nisu odrekli. Smije li se barem to reći?

Zašto je nemoguće, prema našim mainstream medijima, da su bivši agresori nastavili rat drugim sredstvima?

Kada je to Srbija doživjela masovnu katarzu pa da bi ovakve sumnje bile ‘mimo pameti’? Za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, on je na jednom međunarodnom skupu u Sarajevu rekao, a hrvatska predsjednica je potom oštro prosvjedovala i zbog toga se nije htjela susresti sa Nikolićem, kako ne vidi zbog čega bi bilo skandalozno da se plan ‘Virovitica-Karlobag-Karlovac’ definira kao legitimni politički projekt. “Za mene je to legitimni politički projekt”, rekao je Nikolić pred zgroženom hrvatskom predsjednicom i nizom drugih političkih predstavnika.

Ako je tada aktualni srbijanski predsjednik Nikolić javno deklamirao projekt velike Srbije kao legitiman politički plan, tko se danas može zgražavati nad mogućnošću da se dio požara što bijesne Dalmacijom može pripisati akciji iz tog plana?

Uostalom, more je srpskih knjiga, izjava, novinskih napisa i posve otvorenih eskapada na temu ‘velike Srbije’, koja bi i dalje uključivala i nekada okupirana područja u Hrvatskoj pa je uistinu ‘mimo pameti’ zgražavati se nad mogućnošću da iza požara po Dalmaciji barem dijelom stoje oni koji sanjaju ‘veliku Srbiju’. Ako se složimo s činjenicom da je ‘velika Srbija’ za dobar dio srpske političke elite i danas legitiman politički projekt, ako se složimo s činjenicom da su Nikolić, Vučić i Dačić bili gorljivi zagovornici stvaranja ‘velike Srbije’ u zadnjem ratu, svaka rasprava oko toga tko pali Hrvatsku bit će puno jednostavnija.

Zašto nikad nisu uhićeni Makedonici, Albanci, Crnogorci i/ili Mađari u paljenju Dalmaciju?

Druga mogućnost mogla bi biti da svi piromani svijeta svake godine održavaju svjetski kongres baš u Hrvatskoj pa im je ovo neka vrsta vojne vježbe. Treća opcija, kao masovno rješenje, da se radi o nemaru, šlampavosti, neopreznosti i famoznom opušku, može vrijediti za dio požara, ali nije vjerodostojna kada analiziramo najveće požare.

Materijalna se šteta u svim tim požarima minoirizira i zapravo ne spominje, kako bi se još više medijski umanjila puna istina. Glede pak naknade za štetu ‘koju ćemo odmah dobiti iz Unije’, valja se sjetiti kako za požar na Pelješcu prije dvije godine još nije isplaćena odšteta ljudima kojima su izgorjeli maslinici, vinogradi ili šume. Zašto nas se ne izvješćuje o iznosima štete koja je počinjena, zašto ne znamo ništa o količini maslinika, vinograda i šuma koje su izgorjele u svim tim požarima? Zato što se, kao u slučaju splitskog požara, sve želi umanjiti, prešutjeti, zato što je ključna agenda ove vlasti kako ‘nikakvih problema u ovoj državi nema’, da ćemo sve riješiti – od Agrokora do požara, da u zemlji vlada idila političke stabilnosti te je glavna himna ‘le talasaj’. Taj privid lažne idile permanentno odrađuju maistream mediji i tko god je naruši u bilo kom segmentu, kao što je na svoj način to radio primjerice Ivo Banac, leti van! Ključna glosa danas je ova: hvaliti, pod svaku cijenu hvaliti ovu vlast, ako ima problema minorizirati ih, a posebni su specijalci oni koji premijeru i ministrima postavljaju, tobože spontano-javna, penal-pitanja na kojima se onda oni suvereno iživljavaju. Sve druge treba maknuti, ignorirati, satrati ako se može, svakako izbaciti iz maistream medija i uopoće pogleda na stvarnost. Tako da tko god na stvari gleda malo drugačije, već ima štambilj na sebi – ludog desničara, marginalca, freaka ove ili one vrste, u svakom slučaju ‘niža je vrsta’. To je dakle špranca za sve teme pa onda i za požare, čak i ako postavite nevino pitanje: čekajte, je li moguće da se požari masovno ne podmeću?

Dakle, na zadarskom području je u roku od dva sata krenulo ravno deset požara, a kroz 24 sata vatra se pojavila na 36 raznih lokacija! Deset požara u dva sata na istoj lokaciji! Dakle, trebalo bi biti deset nemarnih, neopreznih poteza desetorice ljudi u isto vrijeme, praktički na istom mjestu? Ili deset pušača koji u isto vrijeme na deset mjesta istog područja bace opušak? Ravno 36 požara u 24 sata na istom području! Pa je onda to sve zbog nemara, neopreznosti i opuška? U Splitu se, kod onog monstruoznog požara, vatra odjednom pojavila točno na dvadeset mjesta i formirala, po svim prirodnim zakonima posve nevjerojatnu, frontu od sedam kilometara požara! U isto vrijeme na dvadeset mjesta takav nemar, neopreznost i famozni opušci? Osim toga, budimo iskreni: prema sličnom modelu ‘desetak požara na desetak mjesta odjednom i uglavnom pred jaku buru’, gori zaleđe Zadra već danima, gori zaleđe Šibenika već danima, gori Split i njegovo zaleđe praktički tjednima, sada gori i Biokovo, a gorjeli su i otoci. Sve tako silovito gori da je bila zatvorena i glavna cestovna žila kucavica – autocesta A1! A na pristupnim putevima kod Bribirske Glavice vatrogasci nisu mogli do požarišta jer su se na cesti pojavile kamene gromade! Ne, dakle, baš balvani kao nekad, nego kamene gromade preko kojih auto ne može prijeći!

I to je nemar, šlamperaj, to su valjda pušači, koji su prije nego li su neoprezno bacili opušak nagurali na cestu kamene gromade? Ili su to piromani u sklopu svog redovitog međunarodnog kongresa u Hrvatskoj, u sklopu team buldinga gurali kamenje na cestu? Smije li se uopće reći kako je frapantna sličnost balvana i kamenih prepreka ili je već i to šovinizam?

A kako ne bi bilo previše dilema, valja podsjetiti da se srpski tv voditelj Ognjen Amiđžić među prvima javno veselio što gori Dalmacija. I gle, opet ‘srpski’ tv voditelj – ni Makedonac ni Mađar ni Slovenac! Znate u čemu je u svim ovim faktima realan problem? To što niti jedan dnevnik i niti jedne dnevne novine na naslovnici nemaju niti cestovne blokade kod Bribira niti Amiđžićevu izjavu niti jasnu sliku, neku kartu na kojoj vidite kako je odjednom u zaleđu Zadra buknulo 36 požara! Zašto? Zato što bi svaka, već i najpovršnija analiza sugerirala kako se radi o podmetanjima.

Svjestan svega toga i dakako upućen u najdetaljniju analizu požara, premijer Plenković iz dana u dan ponavlja kako je zatražio detaljnu i promptnu istragu i svaki put nam sve glasnije kaže da su indicije sve veće da su požari podmetnuti. Tako nas u sklopu politike ‘ne talasaj’ ipak polako priprema na punu istinu: da su požari masovno podmetnuti. No kako bi se izbjegla histerija i da se izbjegne istina, od nas rade budale i puna istina se zapravo taji. Zašto nismo čuli što je sedam privedenih Srba reklo na policiji kada su uhićeni u nacionalnom parku Krka? Ali kad to politici konvenira, do zadnjeg zareza čujemo što je tko izjavio kada je priveden na DORH. Pa jedva dan nakon ispitivanja na DORH-u imamo u medijima gotovo integralne izjave Bandića i Mamića, ali što je sedam privedenih Srba reklo glede podmetanja požara ne smijemo znati! A pogledajte još i ovu sinhroniziranost: mainstream mediji već se danima ne usuđuju pitati Milorada Pupovca za komentar, a bilo bi zanimljivo čuti njegove odgovore na neke događaje – od toga da su srpske ‘Novosti’ na naslovnici najavile ‘Lijepa naša, lijepo gori’ do toga da se, osim dvije manekenke-piromanke koje su, zanimljivo, odmah izjavile da su same zapalile selo Brgud jer su tamo živjeli Srbi, svi drugi uhićeni, koliko se zna- Srbi. Dakle, što su njih dvije rekle – to nam se odmah servira, ali što su momci uhićeni kod nacionalnog parka Krka rekli policiji, to je tajna. To da se kriju njihovi iskazi, to da nitko ne pita roditelje srbijanskih maloljetnika što imaju o tome reći, to da načelnik Kistanja Roko Antić ne može sa svojim krajnje jasnim izjavama i izravnim iskustvom, jer živi na tom području, doći do mainstream medija, to zapravo sve govori. Lažete nas, skrivate istinu od nas i od nas radite budale! Znate kako Hrvatski radio izvješćuje o požaru u Splitu kad je gotovo pola grada izgorjelo? ‘Požar u Splitu, gori u Crnoj Gori, požari u Portugalu!’. Ne počinje vijest simptomatičnom činjenicom da je kod Splita odjednom buknulo na dvadeset mjesta, što je upravo nevjerojatno, nego da se zdrobi istina, kreće se kao da se požar promatra iz satelita: ‘Požar u Splitu, gori u Crnoj Gori, požari u Portugalu’!

Na požarištima kod Zadra (kod Turnja u Zadarskoj županiji) pronađene su ampule, prvotno se mislilo punjene fosforom koje su i predviđene za takve akcije, a onda je rečeno da te ampule nisu imale fosfora. Ministar policije Božinović izjavio je kako pronađene ampule na požarištima ne sadrže zapaljivi materijal, već da je riječ o epruveti s pisanim porukama, svojevrsnoj dječjoj igri?! Dječja igra s fosfornim ampulama? Pokažite mi djecu koja se igraju fosfornim ampulama! Čak i kada bi bilo tako, postavlja se pitanje tko im je dao te ampule za dječju igru? Od kuda su došle, tko ih proizvodi, kakvi su to roditelji koji djecu uče igrama s fosfornim ampulama – more je pitanja bez odgovora i čim postavljate ta pitanja vi ste već suspektni desničar! Gdje su kamere HTV-a, sveprisutne N1 televizije, gdje su istraživačke kamere Nove TV? Po svim uzusima struke to je top tema – srpska djeca u okolici Knina igraju se fosfornim ampulama – ali nećete gledati reportažu na tu temu!

Osim toga, kada smo kod plana Karlobag-Ogulin-Virovitica, ako sam dobro pratio, nijedan ozbiljniji požar nije zabilježen zapadno od Karlobaga. Hvala Bogu da još i na drugim mjestima ne gori, ali zar primjerice u Istri nema borova, nema neopreznosti, nema bačenih opušaka, nema nemara, budući da su to jedini dopušteni krivci za požare? Premda su puni borova i neobrađene zemlje, premda je jednako vruće, premda je sve puno turista pa su mogućnosti za požare iz nehata podjednake, nigdje ne gori kao u Dalmaciji i samo u Dalmaciji. Pa da se radi o nemaru, nehatu ili neopreznosti, statistički bi poneki ozbiljniji požar morao buknuti i zapadno od Karlobaga, dakle na Kvarneru i u Istri, zar ne? A budući da tamo požara uopće nema, sve sugerira baš kao da su ovako masovni požari po Dalmaciji ciljano podmetani! Ako se vratimo na teoriju o piromanima, ako dakle bolesnici podmeću požare, tko ih je programirao da ovo ljeto nikad ili gotovo nikad ne pale zapadno od Karlobaga?! Zapadno od Karlobaga, dakle, nema ni nemara ni opušaka ni piromana ni luđaka ni psihičkih bolesnika koji pale šume! Kako to da se zapadno od Karlobaga djeca ne igraju fosfornim ampulama? I kako to da niti jedna cesta nije blokirana kamenim gromadama?

Izvor: Tihomir Dujmović/direktno.hr

Odgovori

Skip to content