Kako su glasali hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu o ratifikaciji Istanbulske konvencije?

U Europskom parlamentu održano je glasovanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Donosimo broj glasova: 489 – ZA, 114 – PROTIV, 69 – SUZDRŽANIH

Ovako su glasovali hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu:

Dubravka Šuica (HDZ) – ZA

Željana Zovko (HDZ) – ZA

Tonino Picula (SDP) – ZA

Biljana Borzan (SDP) – ZA

Ivan Jakovčić (IDS) – ZA

Jozo Radoš (GLAS) – ZA

Davor Škrlec (Nezavisni, bivši OraH) – ZA

Ivica Tolić (HDZ) – PROTIV

Marijana Petir (Nezavisna) – PROTIV

Ruža Tomašić (HKS) – PROTIV

Ivana Maletić (HDZ) – SUZDRŽANA

Ova ratifikacija odnosi se samo na razinu Europske unije, dok o tome hoće li Konvenciju prihvatiti pojedine države članice odlučuju parlamenti samih država. Kod nas je priprema za ratifikaciju u tijeku – Milanović je započeo proces ratifikacije stavljanjem potpisa na Konvenciju u 2011., a Plenković nastavio kada je krajem 2016. najavio ratifikaciju u Saboru.

Građani su se na javnoj raspravi o zakonu kojim bi se ratificirala Konvencija izjasnili PROTIV ratifikacije – usred ljeta bilo je više od 300 komentara na portalu e-savjetovanja, od kojih je 4/5 protiv.

“Da je jedini cilj Istanbulske konvencije zaštita žena od nasilja, prva bih ju podržala. No, njezin je cilj mijenjanje naše kulture kroz promociju pobačaja, rodne ideologije i političke korektnosti. To ne mogu podržati i nadam se da ju Hrvatska neće ratificirati!”, napisala je Ruža Tomašić na svojem Facebook profilu uz isječak s rasprave u EP u kojem kaže sljedeće:

“Obitelj je temelj društva. Nažalost u nekim se slučajevima obiteljski dom iz utočišta pretvori u tamnicu. Žrtvama obiteljskog nasilja, neovisno o spolu ili dobi moramo jamčiti pomoć i sigurnost. Kao policijska službenica intervenirala sam kod nasilja u obitelji i zagovaram nultu stopu tolerancije. Isto vrijedi i za nasilje nad ženama. Žena mora imati pravo izabrati kad će i s kim stupiti u spolni odnos te kako će se zaštititi dokle god odlučuje samo o svojem tijelu, a ne i o životima drugih. Žena treba imati punu kontrolu nad svojim odlukama. Sve ostalo u izvješću od zagovaranja pobačaja, promoviranja rodne ideologije do nametanja političke korektnosti ne služi prevenciji i sankcioniranju nasilja nego širenju liberalne agende i ušutkivanju onih koji se ne slažu. Ideologija kojoj je glavni cilj rušenje tradicionalnog kršćanskog društva, ne može imati moju podršku, a nadam se ni podršku Vlade RH.”, rekla je Ruža Tomašić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu u rsapravi koja počela jučer u 17 sati.

Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu također je iznijela svoj stav:

“Najoštrije osuđujem nasilje nad ženama, smatram ga u potpunosti neprihvatljivim i pozivam da se instrumenti za borbu protiv nasilja nad ženama dosljednije primjenjuju. Istanbulska konvencija u mnogim svojim dijelovima oštro krši načelo supsidijarnosti ne donoseći istovremeno učinkovit i inovativan instrument za borbu protiv nasilja. To je prvi međunarodni ugovor Vijeća Europe u čijem sastavljanju nisu sudjelovale države članice. Polovica država članica EU nije ratificirala Konvenciju. Morali bismo se zapitati zašto je tome tako?

Definicija roda kako stoji u ovoj konvenciji pretpostavlja da se čovjek ne rađa kao muško ili žensko, već da je njegov „rod“ stvar njegova osobnog izbora. To je u suprotnosti s Rimskim statutom Međunarodnog kaznenog suda koji kaže da se rod odnosi na dva spola – muški i ženski – što je do danas jedina međunarodna pravno obvezujuća definicija. Nasilje nad ženama možemo suzbiti primjerenim odgojem u obiteljima, obrazovanjem u školama i poduzimanjem konkretnih mjera u državama članicama, a ne uvođenjem novih ideologija.”, rekla je Marijana Petir.

Izvor: narod.hr

2 comments

  1. Ivanka

    Borba protiv nasilja se regulira nacionalnim zakonima.Sramotno je kako su glasale Šuica i Maletić.Koga one tamo predstavljaju , osim sebe i svojih interesa?.20 godina se bavim ovom tematikom i zanimljivo baš me Šuica u tome kočila i gurala “svoje curice”. A HDZ ima zajednicu žena koja i zahvaljujući Šuici ne zna što bi sa sobom.Kako to da se one ne oglase? Znam …znam…one ni o čemu nemaju stav ni mišljenje.Mi misleće smo uklonjene.

  2. ŽELJKA ŠABIĆ

    ODLIČNO DEFINIRANO OD GOSPOĐA TOMASIC I PETIR !!!

    POTPUNO SE S NJIMA SLAŽEM !!!!

    ŽALOSNO JE ŠTO SU DRUGI HRVATSKI
    ZASTUPNICI GLASALI ZA, OSOBITO
    GOSPOĐA ŠUICA, OD NJE SAM TO NAJMANJE OČEKIVALA !!!!

    ZBILJA TUŽNO TKO ZASTUPA HR U EU !!!!

Odgovori

Skip to content