Predsjednik HBK čestitao Kurban-bajram vjernicima islamske vjeroispovijesti

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić / CROPIX

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftiji Azizu Hasanoviću povodom Kurban-bajrama u kojoj stoji:

„Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke povodom blagdana Kurban bajrama. Neka vam ovi blagdanski dani, kad se u molitvi, uzajamnom velikodušnom pomaganju i ljepoti obiteljskoga zajedništva spominjete spremnosti na žrtvu i potpunog predanja Svevišnjemu praoca Abrahama, budu ispunjeni mirom i svakim blagoslovom”.

I predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog sisački biskup Vlado Košić uputio je 1. rujna čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu Hasanoviću te svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u povodu blagdana Kurban bajrama. Čestitam Vama i Vašima Kurban bajram, praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. Taj blagdan nazivaju islamski vjernici i Hadži-bajram jer se slavi uz izvršenje obveze hodočašća u Meku. Biti hodočasnik značajka je svakog vjernika na zemlji koji traži Boga i koji mu se želi „istinski klanjati u duhu i istini” (Iv 4).

Ujedno je ovo i spomen na spremnost našeg zajedničkog praoca vjere Abrahama da žrtvuje svog sina za Boga, no Bog se po anđelu umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Abrahamu da žrtvuje ovna. Time je jednom za uvijek Bog poručio ljudima da se njemu ne smiju žrtvovati ljudi jer je svaki čovjek dijete Božje i njegov je život svet te se svi trebamo međusobno poštivati kao braća pa i kada smo različiti i po vjeri ili naciji.

Molim Svemogućega Boga da Vam podari zdravlje duše i tijela i svima Vašima radost što Boga možemo slaviti i klanjati mu se kada poštujemo druge i drukčije, osuđujući svaku povredu dostojanstva bilo kojeg čovjeka, a nastojeći sa svima živjeti u miru i međusobnoj ljubavi, istaknuo je biskup u čestitki.

Biskup Košić čestitku je poslao i umirovljenom muftiji Ševku Omerbašiću, Zlatku Hasanbegoviću, glavnom imamu u Sisku Alemu Crnkiću, te umirovljenom sisačkom imamu Fuadu Karagi.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content