Zašto ukidanje emisije Tihomira Dujmovića nije cenzura, a emisije Maje Sever jest?

Emisija Hrvatska uživo emitirala se 13 godina, u posljednjoj sezoni emisiju su uređivali Maja Sever, Sanja Mikleušević Pavić, Andreja Arežina Grgičević, Petar Vlahov, Lela Knežević i Matko Bušelić. U obrazloženju HRT-a još se navodi da su gledatelji HRT-a zamjerali prevladavanje političkih sadržaja u poslijepodnevnom terminu, u kojemu se među ostalima emitirala i ‘Hrvatska uživo’.

Maju Sever često se optuživalo za pristranost zbog svojih navijačkih priloga na javnoj televiziji, piše Narod.hr. No unatoč tome, mnoge osobe iz javnog života i komentatori po društvenim mrežama ukidanje emisije ‘Hrvatska uživo’ doživljavaju kao cenzuru.

No ako je ukidanje te emisije cenzura, nije li cenzura i ukidanje emisije ‘Iza zavjese’ Tihomira Dujmovića, čiji su gosti imali kritičke tonove prema političkim postupcima Andreja Plenkovića?

“Nije problem kad Aleksandar Stanković ili Maja Sever imaju svoju emisiju, problem je kad na televiziji nema profesionalnosti i raznolikosti kod izbora tema i stavova – nema emisija koje daju drugačiji pogled.

Dujmovićeva emisija sadržajno nije poput drugih, ostvarila je iznimno visoku gledanost, a s televizije su i sami svojevremeno priopćili kako je publika u anketi HTV-a izabrala upravo Dujmovića i njegovu emisiju ‘Iza zavjese’ kao najbolju.

Dok je znači na HRT-u istraživanje gledanosti bio razlog za ukidanje ‘Hrvatske uživo’, s druge strane, iako je publika vrlo pozitivno ocijenila Dujmovićevu emisiju, ona se maknula s programa.

Gledanost emisije bila je visoka i usprkos tome što je emitirana u 8,30 ujutro. Nakon što je nadmašio sva očekivanja visokom gledanošću, Domagoj Burić mu je dao, kako je jednom rekao sam Dujmović, ‘prokleti’ termin u srijedu navečer u 21,15. Termin, kako je rekao, kad Mandžukić zabija svoj drugi gol ili Ronaldo zabija svoj treći gol, no zato je repriza četvrtkom bila gledanija od izvornog termina u srijedu navečer”, piše Narod.hr.

Podsjetimo, vijest da ga se izbacuje s HTV-a priopćio mu je osobno ravnatelj programa Renato Kunić. Dujmović je, kako doznajemo, zatečen nevjerojatnim objašnjenjem najprije rekao da se s njim o financijama nikad nije niti razgovaralo te je pitao: “Što ako sam pripravan besplatno raditi, ako sa mnom nemate nikakvih financijskih problema?“.

Kunić se, doznaje portal Direktno, zatečen tim pitanjem počeo izmotavati, da se ne radi samo o financijama, nego da jednostavno u programu ima previše takvih i sličnih emisija te da HTV s ovim brojem zaposlenih ne može uzimati vanjske produkcije, pogotovo u informativnom programu.

Izvor: narod.hr/direktno.hr

Odgovori

Skip to content