Nadbiskup Barišić posvetio novi oltar u crkvi Gospe od Ružarja u Igranima

Župnik fra Ante Buljan, nadbiskup Marin Barišić i njegov tajnik don Gabrijel Kamber kod oltara

U župi Gospe od Ružarija – Igrane splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je 22. listopada misno slavlje za vrijeme kojega je posvetio novi oltar u župnoj crkvi.

Tijekom ove godine, zalaganjem župnika fra Ante Buljana i doprinosom župljana i Turističke zajednice, u crkvi Gospe od Ružarja u Igranima postavljen je novi glavni oltar, ambon i oltar svetoga Ante. Radove su izveli Luka Markić i njegov sin Ante sa suradnicima iz Doca Donjega.

U pozdravu nadbiskup je podsjetio na daleku i bogatu vjersku povijest župe Igrane, o kojoj svjedoče crkvica Sv. Spasa iz 9. stoljeća, Sv. Mihovila iz 12. stoljeća i Gospa od Ružarja iz 1752. godine, a posebno se osvrnuo na simboliku zvonika i oltara. Uz ove kamene građevine, naglasio je da je važno ono što nosimo u srcu.

U propovijedi je govorio o Isusovim riječima „dajte caru carevo, a Bogu Božje” i naglasio kako Crkva ne može biti odijeljena od društva u kojem živi i zakona koji ju obvezuju te mora dati i daje državi ono što joj pripada, ali se ne smije dogoditi da se u potpunosti udaljimo od Boga i zaboravimo Bogu predati ono što je najvrijednije, a to je naše srce, jer nam ga je sam Bog dao i po ljubavi koja se u čovjeku nalazi znamo kome pripadamo. Stoga je potrebno poštivati zakone, ali i dati Bogu ono što je njegovo.

Potom je nadbiskup izmolio posvetnu molitvu i izvršio obred posvete oltara. Na kraju mise župnik je zahvalio najprije Bogu na ovom događaju i lijepom danu, a zatim i nadbiskupu, ministrantima, pjevačima i svim vjernicima koji su prisustvovali obredu. Prije samog blagoslova nadbiskup je još jednom zahvalio župniku na radu i uređenosti crkve i okoliša i podsjetio da je sve to ništavno ako nema Igranaca i ako vjera, oltar i Crkva nisu u srcu.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content