Pater Ike Mandurić: Od presudne je važnosti za jednog studenta katolika da s Kristom započne svoju akademsku godinu

Velika Duhovna obnova „Isus na brucošijadi“ namijenjena studentima i mladima održat će se 28. i 29. studenog u Ciboni (Košarkaški centar Dražen Petrović) koju će predvoditi svećenici Don Damir Stojić, pater Ike Mandurić i vlč. Ivan Valentić dok će za glazbenu animaciju biti zaduženi Alan Hržica, Petar Buljan i Nadbiskupijski zbor mladih.

Mlade je poticajnom porukom na duhovnu obnovu pozvao p. Ike Mandurić:

Na svim starim sveučilištima postoje velebne sveučilišne kapelice i crkve, a brojna se i nose ime po nekim svecima. Veliki broj takvih je i osnovala Crkva, brojne redovničke zajednice. Zapravo, Crkva je, sa svojim cjelovitim pristupom bila kolijevka znanosti, te su i brojni svećenici bili znanstveni prvaci u svim mogućim znanstvenim disciplinama.

Zdravo duhovno ozračje je nužan uvjet i za zdrav intelektualni razvoj mladog čovjeka. Naša sveučilišta još nisu uspjela prepoznati pozvanost na to da svojim studentima omoguće ili olakšaju pohađanje i duhovnih programa kakvi im trebaju – kako bi se utvrdili u moralu, smislu života, duhovnim vrijednostima, te kako bi, na temelju cjelovite formacije, postali čvrsti i cjeloviti zreli ljudi, kadri prisebno i mudro donositi životne i svagdašnje odluke, te opirati se i suprotstavljati se neljudskostima s kojima se susreću, ili ne propuštati djelovati dobrohotno u susretu s potrebama pojedinaca i društva.

Naša sveučilišita ni iz bliza nisu odgovorili na sve te stvarne potrebe studenata, što zbog velikih protivljenja svemu što dolazi od Crkve ili koje druge vjerske zajednice; što zbog kratkovidnosti samih vodstava sveučilišta. Ipak, to nije i ne smije biti razlog da se čeka ostvarenje takvih uvjeta kakvi su ponegdje u zapadnim zemljama koje nisu opterećene ateističkim ideologijama, nego, mora se djelovati u okviru mogućeg – osobito stoga što u Zagrebu sve više mladih želi pohađati intenzivne i zahtjevne duhovne programe, vjerojatno potaknuti susretima s očitim brojnim dezorijentiranostima ovoga vremena.

Duhovna obnova na razini sveučilišta, na početku akademske godine, u jednoj sportskoj dvorani u centru grada, najmanje je što možemo ponuditi desecima tisuća studenata katolika, budući da svake godine ovo sveučilišite prima 15-ak tisuća brucoša.

Od presudne je važnosti za jednog studenta katolika da s Kristom započne svoju akademsku godinu, barem tako da mu posveti par dana vremena, uz nekoliko temeljnih kateheza o vjeri; svetom misom, klanjanjem, slavljem – kako i priliči mladima.

Od velike je važnosti da postoji jedan takav centralni događaj na kojem će se skupiti svo to mnoštvo onih koji izabiru s Kristom kročiti kroz svoju studij. Snaga evangelizacije mnoštvom, nenadomjestiv je moment u svakom ohrabrenju mladog katolika, koje je nužan uvjet za aktivno življenje i svjedočenje svoje vjere. To i je razlog zašto se vjernike želi stjerati u sakristije – a vjera traži sav život, pa tako i javni prostor.

Jako je dobro da se ovakav događaj odvija u javnom prostoru – jer je to događaj i od važnosti za samo sveučilište. Bilo bi jako lijepo da na ovoj duhovnoj obnovi sudjeluje i cijela akademska zajednica – ili barem vjernički puk. I oni imaju pravo izabrati Krista kao onoga s kojim će kročiti kroz svoju profesorsku aktivnost.

Posve je prirodno da početak svake akademske godine obilježi duhovna obnova akademske zajednice, i da se tako politika sveučilišta pomiče, od formi opterećenim minulim ideologijama, prema mjeri studenata i njihovog stvarnog identiteta, koji se ne može odvojiti od njihove vjere.

Ako Bog da, ovom duhovnom obnovom studentski pastoral Sveučilišta u Zagrebu ulazi u novu eru. Što nas dalje čeka, ne možemo ni zamisliti. No, nove generacije će pisati povijest kakva nam već dugo nedostaje, i na kakvu imaju apsolutno pravo. A vi ste tome svjedoci!

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content