25. studenoga – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog u znak sjećanja na sestre Mirabal-Patriu Mercedes, Mariu Argentinu Minervu, Antoniu Mariu Teresu i Belgicu Adelu „Dede“, koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Pod imenom “Las Mariposas” (Leptiri) sestre Mirabal djelovale su kao političke aktivistkinje i postale vidljivim simbolom otpora diktatorskom režimu Trujilla, te su uhićene više puta zajedno sa svojim muževima. Dana 25. studenog, 1960. godine Minervu, Patriu i Mariu Teresu likvidirala je Trujillova tajna policija dok su se vraćale iz posjeta zatvoru u kojima su bili njihovi supruzi, što je šokiralo i razbjesnilo narod.

Sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i ženskog otpora, a 1999. godine Ujedinjeni narodi su i službeno potvrdili 25. studeni kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić nedavno je na okruglom stolu na temu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji izjavila da Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir vezano za problematiku nasilja nad ženama i u obitelji, ali da rezultati nisu zadovoljavajući. Smatra da je potrebno poraditi na poboljšanju zakonodavnog okvira, ali i na prevenciji, edukaciji te prepoznavanju sadašnjeg ili budućeg nasilničkog ponašanja te pravodobno i pravilno reagirati.

Stoga posebno je žalostan je podatak da se u okviru kampanje za borbu protiv nasilja nad ženama pokušavaju progurati i razarajuće ideologije, poput najnovijeg pokušaja pravnog nametanja Istanbulske konvencije koja u opravdanu borbu protiv nasilja nad ženama uvodi na velika vrata – rodnu ideologiju.

Valja istaknuti i paradoks: većina žena je protiv uvođenja i nametanja rodne ideologije, a same žele pojačanu prevenciju i zakonodavni okvir koji će isključivo se baviti tematikom nasilja nad ženama.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content