Problem rješavanja stambenog pitanja u Splitu: Turisti dolaze – građani Splita odlaze!

Poznata je činjenica kako je zbog specifičnog geografskog položaj grad Split ograničen u svom širenju. Također zbog ekspanzije apartmanizacije i porasta turizma nastao je veliki problem za ljude koji nemaju riješeno stambeno pitanje u našem gradu.

Biti podstanar u gradu Splitu je noćna mora, budući je najam vezan  rokom iseljenja od 1. svibnja do 1. listopada, jer se u tim ljetnim mjesecima ipak može više zaraditi od iznajmljivanja na dnevnoj nego na mjesečnoj osnovi.

Ako imate i djecu, pa ako idu u školu, pa još imate i neke stvari, jer se toga skupi kroz godine, da li je potrebno govoriti koje muke prolaze podstanari u takvoj situaciji i činjenici nepostojanja ikakvog izbora.

Problem je što se zbog gore navedenih razloga u Splitu stan ne može naći po realnoj cijeni koju zaposleni građanin može platiti, jednako kao što se ni ova priča u vezi sa subvencioniranjem kroz dio kredita u Splitu nije mogla realizirati, budući stanova za prodaju u Splitu nema.

Jedino tko zaposlenim ljudima koji nemaju riješeno stambeno pitanje može pomoći u rješavanju istog je država i jedinica lokalne samouprave.

Proteklih godina u Splitu je država kroz izgradnju poticane stanogradnje na Brodarici i Kili pomogla rješavanje tog problema velikom broju naših sugrađana i s useljenjem u Kilu 1 završena je ta faza.

7381080

Pozivamo grad Split da predvidi nove parcele za izgradnju POS-ovih stanova, raspiše poziv za zainteresirane i da pokrene ovu priču s mrtve točke, jer u mandatu zadnjeg Gradonačelnika na ovu temu nije napravljeno ništa!

U međuvremenu su stasali „novi podstanari“, a na stranicama APN-a nalazi se lista prvenstva od 2016. godine za grad Split koja je na snazi do opoziva, odnosno najdulje 2 godine. Ta lista je formirana davnih dana i nije realna.

Pozivamo gradonačelnika Grada Splita, koji je do sada pokazao odlučnost u vođenju Grada, da se uhvati u koštac s ovim velikim i gorućim problemom jer građani Splita zaslužuju imati krov nad glavom.

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content