Riješena i zadnja dilema, pogledajte 11 Vatrenih koji će istrčati na Maksimiru!

Hrvatska večeras na Maksimiru igra prvu od dvije utakmice dokvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Ždrijeb je Vatrenima dodijelio neugodne Grke s kojima smo dosad igrali šest puta i pobijedili samo jednom, no čini se da izbornik Dalić ima rješenje za ‘zloglasni’ bunker. Mandžukić ide na desno krilo, Kramarić u vrh napada, a posebno važnu ulogu imat će Modrić i Brozović. Prijenos utakmice pratite od 20:45 pratite UŽIVO na portalu Sportskih novosti.

HRVATSKA – GRČKA (20:45)

HRVATSKA: Subašić – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić – Rakitić, Modrić – Mandžukić, Brozović, Perišić – Kramarić
GRČKA: Karnezis – Torosidis, Sokratis, Papadopoulos, Tzavellas – Tziolis, Samaris – Zeca, Fortunis, Stafylidis – Mitroglou

Puno je tehničko-taktičkih priča. Nebrojeno je teza kako treba igrati, što je najbolje protiv bunkera, iako još nitko ne može garantirati da će Grčka biti zatvorena u defenzivnom bloku. To, naravno, možemo naslutiti temeljem svih dosadašnjih kvalifikacijskih nastupa Skibbeove momčadi, jer je teško očekivati da bi netko, sada kada je stani-pani, mijenjao osnovne navike u igri.

Skibbe neće izmisliti nikakvu novu vodu, ni toplu ni hladnu. Njegova formacija 4-2-3-1 je formalna. Grčka će u defenzivi braniti sa 4 igrača posljednje linije, kojima će se na boku priključiti dva krila za obranu 6 igrača. Njima nadodajmo dva defenzivna vezna i tako dobivamo blok od 8 igrača koji brane polje ispred vratara. Jedan napadač je onaj koji ometa cirkulaciju lopte između suparničkih stopera, a ofenzivni vezni, osim što će biti deveti branič, postat će i prvi koji s napadačem želi u kontri stvarati nered završnim pasom.

Jasna je filozofija Grka, obraniti se pod svaku cijenu, a onda u napadu što god naprave, to je bonus. Kako će sa ‘spuštenom’ postavom biti prilično daleko od Subašića, a nemaju ni nekog osobito brzog igrača, jasno je da Grčka do pogotka može na tri načina. Prvi je iz prekida, u čemu su vrlo dobri. Drugi je iz duge kombinatorike, ako ih naši ne budu agresivno napali kad imaju posjed. Treći je povezan s ove dvije, a znači da bi netko iz Hrvatske bio jako dekoncentriran i omogućio kontru, skok ili šut s distance svom suparniku.

Kramarić u vrhu napada, Mandžukić na krilu

Hrvatska je bolja momčad. Hrvatska ima bolje pojedince. Hrvatska više napada i ima više rješenja. Ono što Hrvatska nema to je imperativ da mora pobijediti. Zvuči paradoksalno, ali je tako. Imperativ Hrvatske je da ne izgubi, odnosno da ne primi pogodak. Grčka kod kuće igra slabije i ta njena navodno ‘paklena’ atmosfera ne može biti velika prednost. Na terenu Grci doma imaju mnoštvo problema. Da bi već prije uzvrata imali te tegobe bilo bi od velike važnosti, možda presudne, pobijediti u prvoj utakmici već s jednim golom.

Lomljenje otpora

To je bitan ‘detalj’. Hrvatska zato ne smije srljati. Ona ne smije podlegnuti euforiji tribina na početku, a niti negodovanjima tijekom igre ako ‘kasni’ rezultat. Hrvatska mora ‘udarati’ po Grčkoj ‘mic po mic’, po slabinama, i čekati pravi trenutak da je nokautira. Njenih 4-2-3-1 će ofenzivno biti 2-4-1-3.

Bekovi Vrsaljko i Strinić će se dignuti visoko da bi bili bliži Perišiću i Mandžukiću na bokovima. Tamo će se lomiti blok, širiti sredinu i stvarati prostore u koje bi se specijalisti ‘između linija’, Modrić i Kramarić, mogli sjajno ubacivati. Dakako da je Brozovićev forte, šut s distance, još jedna opcija probijanja bloka. U defenzivi će pak Lovren i Vida motriti na njihovu špicu, a uz Rakitića te dva beka u povratku okružiti ofenzivnog im veznog i razigravača.

Nema velike filozofije, to je sigurno, Hrvatska treba biti strpljiva, kružiti oko bloka Grčke, po mogućnosti s brzim dodavanjima, te kontinuirano lomiti koncentraciju suparničkih braniča. Budu li taktički disciplinirani, Vatreni će pronaći pukotinu u grčkoj utvrdi.

DALIĆEV PLAN A

Načelno će formacija biti u 4-2-3-1, ali je vidljivo da će drugi stražnji vezni Modrić, biti gotovo više jedan od 4 prednja ofenzivna igrača. Dalić će režiju dati u ruke Rakitića, Mandžukića će na boku kao u Kijevu postaviti da lomi suparnički blok, ali i pomogne Vrsaljku kad napada, odnosno kad treba braniti.

Kramarić u sredini je antipod čvrstom i visokom stoperskom ‘tvrdom’ paru Grka, agilnošću i završnim pasom može im stvoriti veliki problem. K tome će se Mandžukić s boka ubacivati na skok. Brozović će biti, kao u Interu, ofenzivni vezni, koji će pomagati stražnjim veznim, ali i u ofenzivnoj prodornosti destabilizirati grčki blok. Jedan od njegovih aduta je i šut s distance.

DALIĆEV PLAN B

Ukoliko bude ‘nula’, Dalić će imati više opcija za promjenu ritma. Jedna je ‘centriranje’ Mandžukića, da bi se dobilo na skoku, i to u nastavku s nadopunom Nikole Kalinića. Tada se može ubaciti i Rebića na bok da donese dodatnu moć i prodornost.

Iziskuje to žrtvovanje jednog veznog, pa bi ostanak u sredini bio poželjan za one igrače koji stignu osujetiti i eventualnu grčku kontru. Tu mislimo prije svega na Modrića i Brozovića, prije nego na Rakitića.

Izvor: Sportske novosti

Odgovori

Skip to content