Tihomir Dujmović: Ne mogu zaboraviti da je Ministarstvo kulture Praljkovu literaturu proglasilo šundom

Sramotna presuda Haaškog suda vojnom i političkom vrhu bosanskohercegovačkih Hrvata i optužba da su Franjo Tuđman i Gojko Šušak sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i smrt generala Slobodana Praljka uznemirila je veliku većinu hrvatskih građana.

Među prvim reakcijama sramotne presude je bila reakcija bivše ministrice vanjskih poslova i bivše čelnice HNS-a Vesne Pusić koja je izjavila kako se radi o očekivanom epilogu loše i pogrešne politike iz 90-ih, što je izazvalo snažnu osudu većine hrvatske javnosti.

Vesna Pusić je već od sredine 90-ih zagovarala tezu kako je Hrvatska sudjelovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a izgleda kako je i dan danas ostala na svojim stajalištima.
Presudu hercegovačkim generalima i političarima i smrt generala Slobodana Praljka, kao i komentar Vesne Pusić na presudu dao je za Direktno suradnik portala i poznati televizijski voditelj Tihomir Dujmović.

Dujmović kaže kako je komentar Vesne Pusić zastrašujući, jer je njoj ovakva presuda protiv hrvatskog vodstva sasvim normalna: “Komentar Vesne Pusić je zastrašujuć, još je gore da nema službenih reakcija na taj istup. Zašto je predsjedniku Saboru teško reći da odbacuje tu izjavu, da je besramno to što ona govori u Saboru”.

“Šokiran sam smrću generala Slobodana Praljka. Kad se vrti pitanje tko je i što je ubilo generala Praljka, ne mogu zaboraviti činjenicu da je Ministarstvo kulture u vrijeme dok je sadašnja ministrica bila pomoćnica njegovu literaturu proglasilo šundom. A to je upravo bila literatura s kojom se on branio na sudu”, istaknuo je Dujmović i dodao kako je dobro u ovim sućutnim danima sjetiti se kakav smo imali odnos prema Praljku, a da za to nitko nije odgovarao.

Naš kolumnist također kaže kako se radilo o knjigama koje je Praljak sam tiskao i za koje se sam borio i da je prvotno bila donesena odluka kako se te knjige oporezuju, pa je poslije reakcija javnosti opozvana.
“Ova država ne razumije Bosnu i Hercegovinu. Nitko nakon predsjednika Tuđmana nije razumio položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini”, rekao je Dujmović i istaknuo kako je Praljak zaključio da je njegova žrtva smislena i da ne želi živjeti u ovakvom svijetu”, napomenuo je Dujmović i zaključio je kako se radilo o kriku koji bi probudio hrvatske političke elite, iako dodaje kako je sam skeptičan prema tome jer se radi o tragediji koja se nije smjela dogoditi.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content