29. prosinca 1991. Marijan Kulhavi Foka – kako je život završio heroj i legenda obrane Pakraca?

Pred kraj ulice Svetog Roka u Pakracu hrvatski izviđači upali su u zasjedu, te se Foka pogođen u nogu povukao se iza naslaganih drva i na motorolu zvao pomoć. Nažalost, nije mu bilo pomoći, a pri pokušaju izvlačenja Foke jedan je branitelj poginuo. Zbog toga je Foka sam sebi presudio iz očevog pištolja, ne želeći živ pasti u ruke neprijatelja.

Uživao je veliki autoritet među suborcima: “…Još uvijek čujem onu riječ koju pravi zapovjednik i čovjek mora reći, a to je: “Dečki, za mnom!… U životu sam imao puno šefova, komandira, zapovjednika, ali tako oštrog, iskrenog, domoljubnog, od naroda i vojnika poštovanog, nisam imao. To može samo moj zapovjednik Marijan Kulhavi – Foka”, svjedoči Fokin suborac o nikada prežaljenom heroju pakračkih bitaka na život i smrt.

Na današnji dan 1991. godine Pakrac je utonuo u tugu. Poginuo je njihov junak i zapovjednik,  jedan od nepoznatih heroja Domovinskog rata koji zaslužuje i film i kazališnu predstavu,  jedan najzaslužnijih ljudi za obranu grada koji je trebao biti centar ‘Srpske Zapadne Slavonije –  Marijan Kulhavi zvani Foka.

Bio je to 29. prosinac i završetak akcije “Alfa” u sklopu operacije “Orkan ’91” i Hrvatska je vojska oslobodila Pakračke Vinograde čime je otklonjena i zadnja mogućnost pada Pakraca. Tom akcijom otvorena je i prometnica Pakrac – Požega, no zbog izravne blizine prvih srpskih položaja, prometovanje tom cestom bilo je izrazito opasno sve do “Bljeska”.

No vratimo se na početak, kreće oslobađanje Pakračkih Vinograda – izvidnička grupa 55. samostalnog bataljuna Bjelovar i Marijan Kulhavi kreću kao izvidnica i ulijeću u zasjedu. To je bilo pred kraj ulice Svetog Roka u Pakracu, te se Foka pogođen u nogu povukao se iza naslaganih drva i na motorolu zvao pomoć. Nažalost, nije mu bilo pomoći, a pri pokušaju izvlačenja Foke jedan je branitelj poginuo. Zbog toga je sam sebi presudio iz očevog pištolja ne želeći živ pasti u ruke neprijatelja.

Poginuli su s njim: Ivan Bedeković, Ante Ćurić, Franjo Gašpar, Dražen Hudec, Željko Novosel, Darko Peroš i vođa izvidničke grupe Marijan Kulhavi Foka kao pomoćnik zapovjednika 76. samostalnog bataljuna Pakrac.

Foka je bio veliki domoljub i jedan od prvih dragovoljaca Domovinskog rata u Pakracu. Kao izuzetan časnik u sve akcije kretao je prvi, baš kao i na dan pogibije. Jedan od najboljih ratnih zapovjednika Hrvatske vojske što potvrđuje  kada je major JNA koji je došao na zamjenu mrtvih tijela vojnika rekao da bi „svaka vojska na svijetu htjela imati časnika kakav je bio Foka“.

Uživao je veliki autoritet među suborcima: “…Još uvijek čujem onu riječ koju pravi zapovjednik i čovjek mora reći, a to je: “Dečki, za mnom!… U životu sam imao puno šefova, komandira, zapovjednika, ali tako oštrog, iskrenog, domoljubnog, od naroda i vojnika poštovanog, nisam imao. To može samo moj zapovjednik Marijan Kulhavi – Foka.”, svjedoči Fokin suborac.

Inače u akciji “Alfa” deblokade Pakraca smrtno su stradala 34 hrvatska vojnika, od kojih i jedan dio specijalnih postrojbi. To govori o težini bitke koja se vodila za Pakrac, hrvatski gradić u središtu zapadne Slavonije.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content