Petir na plenarnoj sjednici o graničnom sporu sa Slovenijom

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta u Strasborgu govorila je o graničnom sporu sa Slovenijom.

Govor zastupnice Petir donosimo u cijelosti:

Hrvatska je od samog početka inzistirala na rješavanju graničnog spora sa Slovenijom u duhu dobrosusjedskih odnosa poštujući međunarodno pravo.

Međutim, nakon što je Slovenija prijevarom kontaminirala arbitražni proces te je dokazano i koruptivno djelovanje Suda, nepovratno je uništen legitimitet arbitražnog postupka. Zbog toga je Hrvatska poštujući pravnu proceduru, utemeljenu na Bečkoj konvenciji, istupila iz Sporazuma.

Sud je unatoč tome, nakon prekida Sporazuma s hrvatske strane jednostrano odlučio nastaviti s radom, a na Hrvatsku se rade i drugi razni pritisci kako bi prihvatila arbitražnu odluku koja za nju nije legitimna niti pravno važeća.

Suradnja između država članica trebala bi počivati na dijalogu, a ne na grubom kršenju potpisanih sporazuma, na prijetnjama i ucjenama s blokadom hrvatskog ulaska u Schengen i Eurozonu.

Politički pritisak kojem su Hrvatska i hrvatski narod izloženi u suprotnosti je s vrijednostima Europske unije, stoga još jednom pozivam na rješavanje ovog bilateralnog spora nastavkom dijaloga i nužne suradnje.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content