Petorka još uvijek u Haagu: Hoće li ostatak kazne odslužiti u Hrvatskoj ili izaći na slobodu?

Petorica haških osuđenika: Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Berislav Pušić, Milivoj Petković, u predmetu Herceg-Bosna još se nalaze u haškom pritvoru u Scheveningenu. Prošla su već dva mjeseca od presude koja je šokirala javnost, no oni nisu upućeni na izdržavanje kazne, i zbog toga neki misle kako bi petorka mogla ostatak kazne odslužiti u Hrvatskoj.

Odvjetnik Goran Mikuličić za Tportal je rekao da nije neobično što još petorka nije poslana na služenje kazne jer ne postoje pravila s propisanim rokovima za to. Rekao je da to ovisi o predsjedniku suda, Carmelu Agiusu koji treba postići dogovor s ministrom pravosuđa one zemlje koja se javila da će prihvatiti haške optuženike.

U slučaju da je osuđeniku ostalo malo do isteka kazne, rekao je Mikuličić za T-portal, ponekad se ne inzistira na odsluženju, nego se izdržavanje kazne dovrši u Haškom sudu.

Sve nedovršene poslove preuzeo je Haaškog suda Mehanizam za međunarodne kaznene sudove.

Milivoj Petković i Bruno Stojić osuđeni su na 20 godina, Jadranko Prlić na 25 godina, Valentin Ćorić na 16 godina, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora, a prema nepisanom pravilu, haaški osuđenici izlaze nakon dvije trećine odslužene kazne. No, Mikuličić je upozorio da se to ne smije podrazumijevati jer to ovisi o predsjedniku suda. Po takvoj računici, petorka bi ranije mogla izaći na slobodu i to ovim redom; Pušić treba odslužiti još tri mjeseca, Ćorić šest mjeseci, Stojić i Petković po tri godine, a Prlić šest godina.

Odvjetnik Mikulčić upozorava da nije realno odobrenje za izdržavanje kazne u Hrvatskoj, a da bi „svemu trebao prethoditi službeni zahtjev iz Hrvatske koji, koliko je njemu poznato, ne postoji, osim ako se ne radi o nekoj tihoj, suptilnoj diplomaciji“.

Hrvatski osuđenici su dosad služili kaznu po zemljama diljem Europe; Italiji, Austriji, Španjolskoj, Finskoj, Švedskoj.

Ono što Hrvatska može učiniti jest uvrstiti se na popis zemalja u kojima osuđenici izdržavaju kaznu.

„To je formalno-pravni proces koji traje i ako bi se željelo krenuti u njega, onda bi bilo vrijeme da se krene“, rekao je Mikuličić.

Izvor: narod.hr/Tportal

Odgovori

Skip to content